Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

84 procent van de pm’ers is positief over de Wet IKK

67 procent van ondernemers en 84 procent van de pm'ers vindt de Wet IKK een verbetering voor de kwaliteit van de kinderopvang. Dit ondanks de toegenomen werkdruk. Dat blijkt uit de derde en laatste Monitor Innovatie Kwaliteit Kinderopvang. Het NJi wijst erop dat er ook aandacht moet zijn voor de betekenis van de wet voor kinderen.

© Rawpixel / Getty Images / iStock

De betere kwaliteit is volgens de monitor vooral merkbaar op drie punten: meer stabiliteit voor baby’s, een betere positie van de medewerkers, en een versterking van het pedagogisch beleid.

Ook ervaren organisaties door de wet meer ruimte voor maatwerk en houvast bij het toepassen van pedagogische doelen in de praktijk.

Pedagogisch coach

De meest effectieve maatregel is de invoering van de pedagogisch beleidsmedewerker, vooral in de functie van coach. De coach is een schakel tussen het beleid en de werkvloer en is een belangrijke ondersteuner van de medewerkers.

Het grootste knelpunt is de administratieve belasting door de IKK-maatregelen. Medewerkers noemen vooral de toegenomen werkdruk en drukte op de groep en dat ze meer werk in hun eigen tijd moeten doen.

Betekenis voor kinderen

Els Geeris van het NJi wijst er in een commentaar op dat het niet alleen van belang is hoe organisaties, gemeenten en medewerkers de IKK ervaren, maar ook wat dit betekent voor kinderen. ‘Hoe verbetert de wet de kwaliteit van hun welbevinden en ontwikkelingsmogelijkheden?

Het is belangrijk om dit goed te blijven volgen, onder meer via de Landelijke Kwaliteitsmeting Kinderopvang, aldus Geeris. ‘Daarnaast kunnen kinderopvangorganisaties zelf ook hun pedagogische kwaliteit beoordelen met bijvoorbeeld het zelfmonitorinstrument Pedagogische praktijk in Beeld.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.