Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

6,4 miljoen euro voor intensiever toezicht gastouderopvang, maar kwaliteitsimpuls blijft uit

Om het toezicht en de handhaving in de gastouderopvang te intensiveren, wordt vanaf 1 januari 2022 structureel 6,4 miljoen euro extra beschikbaar gesteld door het ministerie van SZW. GGD GHOR Nederland is blij met deze maatregel, maar brancheorganisatie Nysa heeft twijfels over de doeltreffendheid.
64-miljoen-euro-voor-intensiever-toezicht-gastouderopvang-maar-kwaliteitsimpuls-ontbreekt
tomertu / stock.adobe.com

Dat maakte het kabinet bekend op Prinsjesdag 2021 (zie pagina 198 van de begroting van SZW).

GGD GHOR pleit al jarenlang voor kwaliteitsverbetering in de gastouderopvang en intensiever toezicht op dit vak. Lang niet alle gastouders worden jaarlijks geïnspecteerd door de GGD. Met het extra geld hoopt SZW dat 50 procent van de gastouderopvanglocaties (inclusief de gastouders aan huis) ieder jaar geïnspecteerd wordt door de GGD.

Reactie Nysa

Nysa, brancheorganisatie voor gastouders, is positief over de extra financiële impuls voor het toezicht in de gastouderopvang, maar vraagt zich ook af of de verwachtingen reëel zijn. In een schriftelijke reactie stelt Nysa: “Het geld gaat vanuit SZW naar het Gemeentefonds. Ieder gemeente kan zelf bepalen of dit geld wel of niet besteed wordt aan de intensivering van het toezicht op de gastouderopvang. De verwachting, vanuit SZW, is dat de gemeenten het toekomstige advies vanuit VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) zullen opvolgen en het geld daadwerkelijk gaan gebruiken voor het toezicht op de gastouderopvang. Of dit in de praktijk ook gaat gebeuren, is koffiedikkijken. Gemeenten hebben eerder al bewezen, op andere dossiers, niet altijd bereid te zijn het advies vanuit VNG op te volgen. We blijven positief en gaan er vanuit dat gemeenten het beschikbare geld daadwerkelijk voor het toezicht gaan gebruiken.”

‘Over kwaliteit is niets afgesproken’

Nysa zegt teleurgesteld te zijn omdat er niet wordt gesproken over de kwaliteit van het toezicht, maar enkel over de kwantiteit. Terwijl juist het verbeteren van de kwaliteit van het toezicht genoemd werd in de verzamelbrief van minister Koolmees. Nysa: “Over de kwaliteit van het toezicht op de gastouderopvang is momenteel niets afgesproken. De volledige aandacht wordt nu op de kwantiteit van het toezicht gericht. Deze stap kan weleens averechts uitpakken.”

Toezichtsproblematiek

Nysa legt uit waarom. “Is de toezichthouder hier klaar voor? Zijn er genoeg inspecteurs om deze wens uit te voeren en zo ja, zijn zij dan ook voldoende opgeleid om de gastouderopvang te inspecteren? We hebben het niet over het afvinken van lijstjes maar daadwerkelijk kijken hoe de gastouder zijn of haar opvang heeft geregeld. Is er voldoende kennis van de pedagogiek bij de inspecteurs aanwezig? De kwantiteit van het toezicht neemt toe waardoor de kwaliteit kan gaan afnemen. De huidige toezichtsproblematiek (waaronder willekeurige interpretatie van de regels) kan in de praktijk dan wel eens groter worden dan momenteel het geval is. Wat nadelig kan zijn voor de gastouders.”

Professionaliteit vergroten

GGD GHOR zegt met landelijke branchepartijen te willen onderzoeken hoe de professionaliteit van de gastouderopvang vergroot kan worden. Daarbij wordt gedacht aan concrete eisen voor de begeleiding van gastouders door gastouderbureaus en het stellen van hogere eisen aan het opleidingsniveau en de pedagogische scholing van gastouders.

Bronnen: GGD GHOR, Stichting Nysa

Gastouder Anna werkt sinds acht jaar als gastouder aan huis. Hoewel zij voor de kinderen onmisbaar is geworden, mist Anna professionalisering van het vak. Het gastouderbureau betekent daar weinig in, collega’s heeft ze niet en de GGD laat zich niet zien. ‘De weinige eisen die gesteld worden aan dit beroep, baren mij zorgen.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.