Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen en water: 6 veiligheidsmaatregelen

Het Kennisnetwerk Gastouderopvang (KNGO) vraagt aandacht voor het belang van veiligheid van kinderen rondom zwembadjes en andere wateractiviteiten. Eind juli verdronk een driejarig jongetje uit Winterswijk namelijk bijna in een opblaaszwembadje bij zijn gastouder in de tuin. Het netwerk wijst op een aantal veiligheidsmaatregelen.
Veiligheid-water
Jonge kinderen verdrinken bijna altijd in stilte

De driejarige Stan uit Winterswijk speelde met zijn anderhalf jaar oudere zusje in een zwembadje met een laagje water van hooguit vijf tot tien centimeter. Hij belandde met zijn gezicht in het water en dreigde te verdrinken. Toen zijn gastouder hem uit het badje trok, was hij al blauw aangelopen. Ze begon direct met reanimeren en later in het ziekenhuis kwam hij gelukkig weer bij.

In stilte

Maar iedereen is flink geschrokken van het incident. En het KNGO waarschuwt dat niet alleen zwembadjes gevaar kunnen opleveren. Een kind kan ook verdrinken in een plas water, vijver of in bad. Bovendien verdrinken jonge kinderen volgens het netwerk bijna altijd in stilte. Ze hebben simpelweg niet voldoende lucht om om hulp te roepen.

Veiligheidsmaatregelen

Daarom communiceert het netwerk een aantal veiligheidsmaatregelen wat betreft kinderen en water.

–          Houd áltijd toezicht op het kind.

–          Doe kinderen zonder zwemdiploma altijd zwembandjes om.

–          Haal het water uit het zwembadje na gebruik.

–          Zorg ervoor dat er geen regenwater in het zwembadje kan blijven staan.

–          Laat nooit een ouder kind toezicht houden op een jonger kind.

–          Weet hoe je moet handelen bij verdrinking.

In de zomer van 2013 verdronk de vijfjarige Jaïro tijdens een bso-uitje naar een strandje in Amsterdam IJburg. Hij kon niet zwemmen, maar had ook geen zwembandjes om. De pedagogisch medewerker die de leiding had tijdens het uitje werd voor de rechter gedaagd. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.