Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeker 3.000 ouders wachten nog op corona-compensatie

Tijdens de coronacrisis betaalden ouders hun eigen bijdrage voor de kinderopvang gewoon door, ook als hun kinderen niet op de opvang terecht konden. Vele duizenden ouders hebben de beloofde compensatie van het kabinet echter nog steeds niet ontvangen.

Van ruim drieduizend ouders is inmiddels bij BOinK bekend dat ze de compensatie nog niet hebben teruggekregen. De oudervereniging denkt dat in totaal om maximaal vijfduizend ouders gaat.

Dat meldt nu.nl.

Het is zelfs nog niet duidelijk of deze ouders wel recht hebben op de vergoeding. Het gaat namelijk om een specifieke groep van klanten van kinderopvangorganisaties die geen kinderopvangtoeslag krijgen, bijvoorbeeld omdat een van hen niet werkt.

Nog niet besloten

Een woordvoerder van het ministerie van SZW zegt dat er nog niet is besloten of het voor deze groep ouders wenselijk is dat ze de eigen bijdrage krijgen terugbetaald.

‘Politieke rugdekking’

In een gevraagde reactie door onze redactie spreekt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma zijn verontwaardiging uit over dit besluit. BOinK heeft SZW aangeboden de betreffende ouders in kaart te brengen. Zij melden zich massaal bij de ouderbelangenvereniging, in de hoop compensatie te ontvangen van de overheid voor de kinderopvanguren die ook zij doorbetaalden tijdens de corona-sluiting in de kinderopvang.

Samen met branchepartijen BK en BMK blijft hij zich inzetten voor compensatie van deze ouders. ‘Het zijn ouders die altijd zelf netjes de kinderopvangrekening betalen, ouders waaraan de overheid geen kinderopvangtoeslag hoeft uit te keren. Als ook aan hen compensatie is beloofd, door middel van de goede regeling die we troffen in de coronacrisis om de kinderopvang overeind te houden, dan moet de overheid zich aan die belofte houden, ook wat betreft deze groep ouders.’

Volgens Jellesma is er binnen SZW wel de wil om deze ouders te compenseren, maar is er politieke rugdekking nodig.

Onderhandeling

Eerder spraken de branchepartijen BOinK, BK en BMK de verwachting uit dat er wel een compensatieregeling zou komen voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, maar die wél de rekening van gemiste kinderopvang zijn blijven doorbetalen.

‘BOinK is mede namens BK en BMK druk in onderhandeling met het ministerie en wij hebben goede hoop dat ook voor deze groep ouders er een goede compensatieregeling komt’, zei Jellesma toen nog.

Wel ontvangen

Ouders die wel kinderopvangtoeslag krijgen hebben hun geld inmiddels al wel ontvangen. In totaal gaat het hierbij om 570.000 uitkeringen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.