Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 tips bij het scheiden van broertjes en zusjes

Kinderen die met hun broer of zus in dezelfde groep zitten, vinden dat vaak fijn. Maar er komt een moment dat de oudste naar school gaat, en de ‘brusjes’ gescheiden worden. Hoe kun je de kinderen hierin begeleiden? Opvoedcoach Helga Peeters geeft een aantal tips.
scheiden-broers-en-zussen
Als je er met de kinderen over praat

1. Praat met de kinderen

Durf het erover te hebben. Het lijkt misschien moeilijk, zeker als je vermoedt dat (een van) de kinderen er al over aan het piekeren is. Misschien denk je dat erover praten het alleen maar erger maakt, en dat het vast vanzelf wel goed komt. Maar als je toch het gesprek aangaat, leer je de kinderen omgaan met hun gevoelens en voorkom je aanpassingsproblemen.

2. Praat met de ouders

Vraag ook de ouders hoe ze staan tegenover de verandering. Vinden ze het moeilijk dat hun kinderen straks gescheiden worden? Zijn ze bezorgd of het wel goed zal gaan? Bespreek hun gevoelens met ze.

3. Begeleid de kinderen bij de overgang

Stel (een van) de kinderen een paar weken voor de scheiding een neutrale vraag, of maak een neutrale opmerking. Zeg op een rustig moment, bijvoorbeeld tijdens het knutselen: ‘Hee, na de vakantie ga je naar school toe he. Dan kom je hier niet meer samen spelen met je broer/zus’. Stop dan zelf met praten en laat het kind reageren. Luister goed en let op de lichaamstaal van het kind. Wees niet bang om verdriet of angst los te maken, want die gevoelens komen vroeg of laat toch.

4. Help de kinderen verwerken

Als blijkt dat het kind dat bij jou ‘achterblijft’ het moeilijk heeft na de scheiding, kun je het helpen de verandering te verwerken. Neem de tijd om te praten en te troosten, en benoem de gevoelens van het kind: ‘Het maakt je verdrietig he?’ Geef het kind de ruimte om zijn of haar gevoelens te uiten. En toon begrip voor die gevoelens, ook als je ze misschien niet altijd snapt (boos, huh?).

5. Stem af met de ouders

Overleg met ouders hoe jullie met de situatie zullen omgaan. Moedig ze aan ook met hun kinderen te praten, ook al zien zij hier misschien het nut niet van in. En laat ze weten dat hun kind niet de enige is met dit probleem. Er zijn meer broertjes en zusjes geweest die het moeilijk vonden afscheid van elkaar te nemen op de groep.

Bron: Nieuwetijdskind Magazine

De overgang van kinderopvang naar school is voor kind, ouders en pm’ers altijd spannend. Hoe begeleid je kinderen hierbij? Onderzoekers van het Noorse Kenniscentrum voor Educatie zetten een paar tips op een rij. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.