Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 redenen om met loose Parts te werken

Tijdens de Week van het Jonge Kind kun je op allerlei manieren aandacht besteden aan wat je als kinderopvangorganisatie doet aan de ontwikkeling van het jonge kind. Een populair thema in de kinderopvang is spelen met loose parts. Tijdens het openingsevent van de Week van het Jonge Kind vertelt Kirsten van Daelen hoe je dit materiaal kunt inzetten om met kinderen te bewegen.
iStock

Je hebt je ongetwijfeld weleens verbaasd hoe vindingrijk kinderen kunnen zijn. Van letterlijk niks kunnen ze iets maken. Ze vinden een houten stokje buiten op straat. Voor jou een nietszeggend stokje, maar voor je het weet is dat de toverstaf van Elsa (de prinses uit de film Frozen) en zit je kind in een rollenspel met Elsa, Anna, Olaf, Hans, Kristoff en Sven.

Veel variaties

Loose parts zijn veelzijdige materialen die uitdaging bieden. Kinderen moeten zelf kunnen kiezen hoe ze spelen met de loose parts. Zij bepalen, ontdekken en creëren en kunnen zo dus héél véél variaties maken met één en hetzelfde materiaal. Dit is dus compleet het tegenovergestelde als een puzzel, waar slechts één oplossing geldt voor de puzzelstukjes. Materialen waar je aan kunt denken zijn: keien, takken, plankjes, linten, ringen, knijpers, lepels, buizen, schuursponsjes, verfmenghoutjes, lege blikken …

Beweegprogramma

In een workshop tijdens het openingsevent voor de Week van het Jonge Kind vertelt Kirsten van Daelen van Monkey Moves hoe je met dit laagdrempelige materiaal en gewoon op je eigen locatie een goed beweegprogramma voor kinderen kunt opzetten. Deze workshop is interessant voor iedereen die met het jonge kind werkt: pedagogisch medewerkers, gastouders, maar zeker ook (locatie)managers die op een gemakkelijke manier meer willen doen met beweging.

Waarom loose parts?

Waarom zijn loose parts een mooi middel om een beweegprogramma op te zetten? In een speciale blog op de website van Monkey Moves staan vijf tips op een rij:

  1. Loose parts stimuleren actief leren en creativiteit – Kinderen zoeken immers zelf nieuwe mogelijkheden, spelideeën en oplossingen met het materiaal.
  2. Loose parts helpen een kind meer vaardigheden en competenties te ontwikkelen dan de meeste moderne speeltjes – Waar een puzzel gebruikt wordt om één oplossing te vinden, geven loose parts juist de mogelijkheid om eindeloos te variëren.
  3. Kinderen kunnen Loose parts op elke gewenste manier gebruiken, waarbij er geen goed of fout is – Het spelen met losse stukjes stimuleert het zelfvertrouwen, want kinderen bepalen zelf uitdagingen aansluitend bij hun ontwikkelingsniveau.
  4. Loose parts kunnen gebruikt worden in combinatie met andere materialen om de fantasie en verbeelding van een kind te prikkelen en te ontwikkelen – Kijk bijvoorbeeld maar eens in de keuken wat voor materiaal je zou kun gebruiken om toe te voegen aan een spel met je kind.
  5. Loose parts stimuleren samenwerken en communiceren met anderen – Doordat jij iets bedenkt, helpt dat jouw vriendje weer om daarop voort te borduren en met andere creatieve ideeën en oplossingen te komen.

Bekijk de volledige blog én luister een podcast op de website van Monkey Moves

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.