Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pedagogisch curriculum afgerond

Op 30 mei is het ‘Pedagogisch curriculum voor het jonge kind in de kinderopvang’ gelanceerd. Een academisch document, geschreven door verschillende auteurs, dat richting geeft voor aanbieders van kinderopvang.
1PedagogischcurriculumFotolia.jpg
Het pedagogisch curriculum richt zich op het jonge kind van 0 tot 6 jaar. - Foto: Fotolia

‘We hebben in Nederland natuurlijk al de ‘Pedagogisch kaders’. Maar dat zijn vooral handboeken voor de praktijk, voor de pedagogisch medewerkers. Daarnaast heb je de Wet kinderopvang met de vier basisdoelen van Riksen-Walraven. Daartussen zat niets. Een pedagogisch curriculum vult die leemte’, vertelt BKK-directeur Betsy van de Grift.

Wet IKK

Het Pedagogisch curriculum is ingedeeld volgens de vier pedagogische doelen uit de wet IKK en heeft als functie de ‘hoe-vraag’ te beantwoorden; hoe de pedagogische opdracht in de wet, op basis van wat we weten, op de beste manier in praktijk gebracht kan worden. Per pedagogisch doel zijn de belangrijkste onderwerpen benoemd.

Kwaliteit in kinderopvang

Wat kwaliteit in de kinderopvang is, wordt duidelijk aan de hand van de standaarden uit het Pedagogisch curriculum. Het richt zich niet tot de pm’ers maar de houders, legt Van de Grift uit. ‘Met het curriculum willen we een spaatje dieper steken dan de Pedagogisch kaders. Het is van een academisch niveau en abstracter, en dus ook niet voor pedagogisch medewerkers geschreven. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering ligt ook niet bij hen, maar bij de houders.’

Opbouw

Het Pedagogisch curriculum is inmiddels klaar en telt zo’n zeventig pagina’s. Ieder onderwerp heeft een aparte auteur die specialistische kennis heeft over het betreffende onderwerp. Het curriculum zal ook mensen teleurstellen, verwacht Van der Grift. ‘Er staan ook veel dingen niet in. Die keuze is gemaakt op basis van de bijdragen van alle representanten uit de kinderopvang die meegedacht hebben. Hier staan we voor. Dit is kinderopvang. Maar het stuk is niet in beton gegoten. Het is een vertrekpunt, bedoeld om de kinderopvang verder te helpen en de professionals sterker te maken.’

Het Pedagogisch curriculum voor het jonge kind in de kinderopvang (ISBN 9789036818605, prijs € 9,95) verschijnt op 30 mei 2017 en wordt aan alle kinderopvangorganisaties verstuurd. Het is ook te vinden op www.stichtingbkk.nl, of te koop via www.bsl.nl/shop.

Betsy van de Grift legt uit wat het Pedagogisch curriculum toevoegt aan de Pedagogisch kaders en het beleidsplan. Lees meer

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.