Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

2017: Meer vacatures, personeel en werkdruk

Een derde van de kinderopvangorganisaties verwacht het komende jaar een tekort aan personeel. Daarnaast kampt ruim een kwart van de organisaties nu al met moeilijk vervulbare vacatures. Dit blijkt uit een werkgeversenquête, uitgevoerd door het FCB.
Foto: iStock

De resultaten van de enquête zijn samengevat in twee factsheets waarbij de vragen gaan over vacatures, personeelsbehoefte, werkdruk en ervaringen met agressie en geweld tijdens werk.

Vacatures

De groei die de kinderopvang verwacht door te maken in 2018, leidt ook tot een tekort aan geschikt personeel. Dit jaar heeft de helft van de kinderopvangorganisaties te maken met openstaande vacatures waarvoor in veel gevallen lastig iemand gevonden wordt. In 2016 verwachtte 39 procent van de organisatie dat het personeelsbestand zou groeien. Dit jaar verwacht 45 procent dit. Slechts 3 procent verwacht te gaan krimpen in 2018.

Maatregelen

Op de vraag hoe kinderopvangorganisaties zich voorbereiden op de veranderende personeelsbehoefte, antwoordt de helft van de respondenten daar (nog) geen maatregelen voor te hebben ondernomen. Iets minder dan de helft zegt taken te herschikken en een kwart van de organisaties heeft het opleidingsniveau en de kwaliteit van het huidige personeelsbestand in kaart gebracht.

Werkdruk

Bij groei, een toename van vacatures en een personeelstoename hoort blijkbaar ook meer werkdruk, want in 2017 gaf meer dan de helft van de organisaties aan dat de werkdruk ten opzichte van vorig jaar is toegenomen. Slechts 4 procent zegt dat de werkdruk in 2017 afnam. Om de werkdruk te verminderen, hebben organisaties extra personeel aangetrokken en werkprocessen efficiënter vormgegeven.

Agressie

Tot slot geeft 10 procent van de respondenten aan dat werknemers het afgelopen jaar te maken hebben gehad met agressie en geweld in hun werk. Dit is iets toegenomen want in 2016 was dit nog 7 procent. Werkgevers reageren hier onder andere op door het onderwerp te bespreken in het team, door gedragsregels op te stellen voor ouders en bezoekers en door goede nazorg te verlenen aan werknemers na een incident.


Omdat de nood aan goed personeel in de Amsterdamse kinderopvang zo hoog is, heeft de kinderopvangbranche samen met de gemeente, de ROC’s en de Hogeschool van Amsterdam een actieplan opgezet. Lees meer


Het FCB ondervroeg ook werkgevers in de sectoren Sociaal Werk en Jeugdzorg. Bekijk de resultaten hier.

Download hier de Factsheet Arbeidsmarkt Werkgeversonderzoek
Download hier de Factsheet Arbeidsomstandigheden en werk-privé

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.