Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

12 diploma’s terug op de diplomalijst voor dagopvang

Twaalf diploma's die waren vervallen voor de dagopvang zijn terug op de diplomalijst, maar alleen in combinatie met aanvullend bewijs. Dat hebben cao-partijen besloten. Zonder geldig aanvullend certificaat kan men met deze diploma's instromen als pedagogisch medewerker in ontwikkeling, terwijl er wordt gewerkt aan het behalen van een aanvullend certificaat.
diploma
Fotolia

De diploma’s kwalificeren vanaf 1 november 2020 voor de functie van pedagogisch medewerker dagopvang in combinatie met een branche-erkende scholing op het gebied van pedagogiek, of in combinatie met een scholing die bij individuele gelijkstellingsverzoeken als voldoende is beoordeeld op actuele pedagogiek.

Cao Kinderopvang

Aanleiding voor het besluit is de afspraak uit het cao-akkoord voor de Cao Kinderopvang 2020-2021 over de diploma’s Jeugdwelzijnswerk (hbo-j) en Agogisch Werk (AW). Voor deze diploma’s is onderzocht of deze met aanvullend bewijs aangevuld zouden kunnen worden. Cao-partijen hebben geoordeeld dat deze twee diploma’s plus tien andere diploma’s die om dezelfde reden (verouderde pedagogiek) zijn vervallen voor de dagopvang, kunnen terugkomen als er aanvullend scholing is gevolgd op gebied van pedagogiek.

Diploma’s

In totaal gaat het om de volgende twaalf diploma’s:

Mbo niveau 4 (voorgangers SPW-4):

 • Activiteitenbegeleider (AB)
 • Activiteitenbegeleiding (AB)
 • Agogisch Werk
 • Inrichtingswerk (IW)
 • Residentieel werk (RW)
 • Sociaal-agogisch II (MBO-SA-II richting (semi)residentiele hulpverlening

Hbo bachelor niveau (voorgangers SPH):

 • Activiteitenbegeleiding (AB)
 • Aktiviteitenleidersopleiding (van Mikojel: Middeloo, Kopse Hof, Jelburg of Sittard)
 • Educatieve therapie (van Mikojel)
 • Inrichtingswerk (IW)
 • Jeugdwelzijnswerk
 • Kreatief educatief Werk

Zonder aanvullend bewijs blijven deze diploma’s onveranderd voor de buitenschoolse opvang kwalificeren.

Meer informatie

 • Bekijk het overzicht van de actuele lijst met certificaten. Mocht iemand nog niet over een geldig aanvullend certificaat beschikken, dan kan diegene als pedagogisch medewerker in ontwikkeling (pmio’er) instromen. In het ontwikkelplan worden dan afspraken gemaakt over het behalen van het certificaat.
 • Bekijk de volledige tekst van het besluit. Dit besluit zal in de nieuwe cao Kinderopvang verwerkt worden in de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker, maar treedt al in werking per 1 november 2020.
 • Dit beluit is ook verwerkt in de diplomacheck.

Bron: Kinderopvang Werkt!

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het is heel fijn dat een aantal oude diploma ’s weer erkend worden.
  Alleen heb ik het diploma van de KLOS ruim 38 jaar geleden behaald en dit diploma wordt niet erkend.
  Terwijl het Pabo diploma wel geldig is.
  Al die tijd heb ik met name bij groep 1-2 en langer geleden bij groep 3 gewerkt.
  Ik wil namelijk heel graag mijn ervaring bij de peuters delen door een aantal dagdelen bij de kinderopvang te gaan werken.
  Waarom is dit diploma niet meegenomen?

  Is er iemand die dit aan mij kan verklaren?
  Met vriendelijke groet,
  Ans

 3. Vraagje, heeft iemand zich al verdiept in de mogelijkheid voor bijscholing pedagogiek? Ik heb MDGO-AW en was gestart met 1 jarige opleiding GPM en wil kijken of er een snellere mogelijkheid is dat ik weer op de groep mag staan en dus pedagogiek wil bij leren. Wat ik merk is het niet zo eenvoudig is als dat het lijkt. De opleidingen die worden aangeboden ( op de site fcb) zijn of duur, of worden in groepsverband op locatie aangeboden of staan op de lijst maar worden niet meer aangeboden. Ik heb pedagogiek nodig zijn er nog tips?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.