Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitstel kinderwens door financiële onzekerheid

Het aantal geboorten blijft maar afnemen sinds 2008. Dat kan niet anders dan een verband hebben met de economische recessie. Tussen juni 2012 en mei 2013 kwam het aantal geboorten uit op 172.000. Dat is 6400 geboorten minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Angst voor hoge kinderopvangkosten beïnvloedt mede de keuze om nog even met kinderen te wachten.
Uitstel kinderwens door financiële onzekerheid
Foto: ANP

In 1983, ook een periode van economische crisis, bereikte het aantal geboorten een laagterecord sinds 1950. Er werden in ’83 170.000 baby’s geboren. Daar zaten we het afgelopen jaar met 172.000 baby’s niet ver vanaf. Dat het gebruik van kinderopvangtoeslag met 18 procent afnam, is voor een deel te verklaren door de krimp.

Kosten kinderen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar gezinsinkomen kost. Twee kinderen nemen een hap van 26 procent uit het inkomen en bij drie kinderen is dat een derde. Het Nibud berekende waar dat geld voor kinderen aan wordt besteed. Behalve de boodschappen, het water- en energieverbruik staan ook de gemiddelde kosten voor kinderopvang hoog op de lijst.

Kosten kinderopvang

Op Eurfin.nl zegt Patricia de Ryck, initiatiefnemer van de website Twijfelmoeder.nl dat veel bezoekers zoeken op ‘kosten kinderopvang’. Ze ziet dat mensen de website bezoeken met vragen als ‘Hoeveel uren blijf ik werken?’, ‘Gaan we van kinderopvang gebruikmaken?’ en ‘Red ik het financieel?’. De Ryck: ‘Als je stress hebt over geld, zullen je kinderen dat ook voelen.’

Is kinderopvang wel duur?

Overigens weten veel ouders niet waar ze aan toe zijn als het om de kosten voor kinderopvang gaat. Bij veel van hen leeft het idee, mede door berichtgeving in de media, dat kinderopvang bij voorbaat onbetaalbaar is. Of dat zo is, hangt af van veel factoren. Ouders met een laag inkomen krijgen vaak zoveel kinderopvangtoeslag terug, dat zij nog maar een klein deel van de kosten op zich hoeven te nemen. Ouders met het hoogste inkomen, kregen vorig jaar helemaal geen kinderopvangtoeslag voor kinderopvang, maar dat is sinds dit jaar teruggedraaid. Ouders kunnen een proefberekening maken bij de Belastingdienst.

Hoeveel procent van de kosten betaalt de overheid aan kinderopvang? Bekijk de toeslagtabel van 2014 die precies aangeeft bij welk inkomen je welk percentage terugkrijgt.

Geld sparen

Ruim 20 procent van alle Europeanen spaart voor kinderen. Dit is de op vier na beste reden voor mensen om hun geld opzij te zetten, blijkt uit een internationaal onderzoek van ING in dertien landen. In totaal deden bijna 13.000 mensen aan het onderzoek mee.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.