Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zweedse kinderen gevolgd met GPS

Zweedse kinderen gevolgd met GPS

Kinderdagverblijven in Zweden zijn begonnen met het gebruik van GPS-systemen en andere elektronische volgsystemen om kinderen tijdens uitstapjes in de gaten te kunnen houden. Het gebruik van GPS-apparatuur heeft geleid tot ethische en praktische vragen.

Sommige ouders maken zich zorgen dat de kinderdagverblijven medewerkers vervangen door technologie. Anderen vragen zich af of het gebruik van een GPS-zender geen inbreuk is op de persoonlijke integriteit van een kind.

Wandelingen

Volgens directeur van een kinderdagverblijf Monica Blank-Hedqvist werkt het systeem ‘uitstekend’. Medewerkers hebben de zenders gebruikt tijdens wandelingen in het bos. De kinderen droegen een vest met daarin de zenders en de medewerkers konden de kinderen volgen op een scherm.

De Zweedse raad voor de bescherming van privégegevens gaat het gebruik van GPS-zenders mogelijk onderzoeken. (bron: NOVUM/AP)

Foto: Stock.XCHNG

1 REACTIE

  1. Vorig jaar rond deze tijd heb ik de haalbaarheid onderzocht van een dergelijk systeem en kwam tot de conclusie dat het een te kostbare investering was.
    Kinderen laat je niet altijd met een GPS-zender rondlopen, maar alleen in de gevallen dat je de kinderen die er aan toe zijn wat meer ruimte wilt geven in het bos, in de apenheul – zonder daarbij het overzicht te verliezen. Ook voor kinderen die met toestemming van de verzorgers buiten het zicht van de leiding mogen spelen heeft dit systeem toegevoegde waarde.
    Ik ben benieuwd of de Zweedse raad voor de bescherming van privégegevens dit gaat onderzoeken en wat haar bevindingen zijn mbt de privacy.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.