Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwangere vrouwen moeten uitkijken voor peuters

Zwangere vrouwen kunnen beter niet van hetzelfde bestek eten als kleine kinderen en zouden na het verschonen van luiers elke keer hun handen moeten wassen. Doen ze dat niet, dan loopt hun ongeboren kind kans op een infectie met het cytomegalovirus. Dat kan leiden tot doofheid en mentale achterstand. Dat gebeurt bij zo'n 1000 pasgeboren baby's per jaar.
Zwangere vrouwen moeten uitkijken voor peuters
Foto: ANP Kippa

Zwangere vrouwen worden door hun verloskundige wel gewezen op de gevaren van het eten van rauw vlees, rauwe vis en rauwmelkse kaas. Ook leren ze dat ze beter niet de kattenbak kunnen verschonen. Maar van het risico dat ze lopen door contact met lichaamssappen van peuters, zoals speeksel en urine, weten de meeste vrouwen niet. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Monique Pereboom van het VUmc.

Kinderdagverblijf

Het gaat dan vooral om kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan. Daar kunnen ze het betreffende virus opdoen. ‘Het gaat om de kinderziekte CMV’, aldus Pereboom. ‘Als je die al gehad hebt, kun je hem niet nog eens krijgen, maar 40 tot 70 procent van de vrouwen in vruchtbare leeftijd is er nog niet mee in aanraking geweest. Zij moeten voorzichtig zijn’, waarschuwt Pereboom.

Antibacteriële gel

Pereboom ontdekte in haar onderzoek dat niet alleen zwangere vrouwen, maar ook verloskundigen vaak niet op de hoogte zijn van de gevaren van het virus. Ze pleit er dan ook voor dat er meer wordt gedaan aan voorlichting. ‘Een pompje met antibacteriële gel naast het luierkussen kan al een groot verschil maken’, stelt ze.

De onderzoekster promoveert vrijdag op haar bevindingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.