Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zonder betaalbare kinderopvang begin je niets’

Minister Asscher nodigde de branchepartijen Brancheorganisatie Kinderopvang en MOgroep en BOinK en FNV uit om op zijn voorstellen voor herijking van kwaliteitseisen en het toezicht te reageren. Zij nemen deze uitnodiging aan, maar benadrukken wel dat er pas stappen kunnen worden gezet als de kinderopvang voor alle ouders betaalbaar blijft.
De kwaliteit moet omhoog
De kwaliteit moet omhoog

BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang & peuterspeelzalen, FNV en de werkgeversorganisaties, Brancheorganisatie Kinderopvang en MOgroep geven dit najaar gezamenlijk hun reactie op de voorstellen van minister Asscher voor hervormingen in het toezicht. Dat maakten de partijen in een persbericht bekend.

Toegankelijke kinderopvang

Hoewel de uitgebreide reactie nog even op zich laat wachten, zien de partijen het voorstel van de minister op een aantal punten als een stap voorwaarts. Toch benadrukken de partijen meteen ook het belang van een betaalbare kinderopvang. ‘Natuurlijk willen we de allerbeste kinderopvang van de wereld neerzetten, maar als kinderopvang voor ouders te duur wordt blijven veel kinderen weg. Dan schieten ook de allerbeste plannen hun doel voorbij.’

Minister Asscher gaf een voorzet voor het herijken van kwaliteitseisen in de dagopvang en de bso. Daar staan flinke hervormingen in zoals het aanpassen van de beroepskracht-kindratio, coaching on the job door pedagogen en bijscholing voor medewerkers op de babygroep. Lees meer voorstellen van minister Asscher >>

Ouders

Zij hopen dat de 250 miljoen euro die minister Asscher onlangs toezegde te investeren in de kinderopvang, daadwerkelijk terecht komt bij de ouders. ‘Als de sector daarop verder aan trekt, kunnen de gezamenlijke ambities pas echt uitgevoerd worden’, zeggen de partijen in het persbericht.

Kwaliteitsverhoging

De partijen hadden er bij de minister op aangedrongen om met gezamenlijke voorstellen te kunnen komen om de kwaliteitseisen en het toezicht op de kinderopvang te herijken. Ze zijn blij dat de minister hen deze mogelijkheid geeft. Hun doel is het realiseren van een verdere kwaliteitsverhoging in de kinderopvang, zonder dat de toegankelijkheid, beschikbaarheid en prijs van de kinderopvang in het geding komen. Met die bril op zullen de voorstellen van de vier partijen aan minister Asscher worden vorm gegeven.

1 REACTIE

 1. Minister Asher,
  Heeft u weleens een hele week op een groep gewerkt waar kinderen alleen maar de allerbeste aandacht, verzorging en genegenheid verwachten.
  Weet u wat een energie en professionaliteit dit kost voor de PM’rs die daarin werkzaam zijn? Weet u ook dat het voor ons, een kleine particuliere kinderopvang met hoge kwaliteitsstandaarden, bijna niet meer haalbaar is om aan de financiele verplichtingen te kunnen voldoen wanneer er vanuit de overheid alleen maar hogere ‘drempels’ worden gelegd. Wanneer u de werktijden gaat aanscherpen op het gebied van openen en sluiten en dat wij daar ook met een hoger aantal PM’rs dienen te staan dan is het financiele ‘hek van de dam’.
  Ons kinderdagverblijf staat voor kwaliteit en hopen dat we in de toekomst ook mogen rekenen op een stukje financiele bijstand van uit de overheid om deze kwaliteit te kunnen blijven handhaven.
  Meneer Asher we hopen dat u dit leest. Dat u nadenkt over ons relaas. Het is helaas geen grap. Kinderopvang is een zeer serieuze aangelegenheid laat ons daarom niet bungelen.
  Team Kinderopvang Keiki Holo Holo te Nootdorp

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.