Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1899 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

‘Ouders, laat je kind meer bewegen’

Wanneer je als kinderopvangorganisatie gaat werken aan gezonde leefstijl, denk je in eerste instantie aan de kinderen en de pedagogisch medewerkers. Waarschijnlijk is de laatste groep waar je aan denkt: de ouders. Ben je eigenlijk wel in de positie om hen te stimuleren met hun kind te werken aan een gezonde leefstijl? Ja, daar zijn voldoende argumenten voor, vindt Frank Gobel van Kenniscentrum Sport en Bewegen.

Vijf vrije vragen aan: Marianne Rave

Marianne Rave (63) begon in 1979 in de kinderopvang als assistent-leidster. Na 42 jaar in dit vak stapt ze op als manager Opvang bij haar laatste werkgever Bink Kinderopvang, een maatschappelijke kinderopvangorganisatie met 75 vestigingen en 850 medewerkers. Ze combineert nu de coaching van haar opvolger met oma-oppas van twee kleinkinderen.

‘Antroposofie is niet één groot liefdesbad’

Ze heeft niet alleen de grootste antroposofische kinderopvangorganisatie in de regio Utrecht neergezet, maar ook een vakschool met deze specialisatie opgericht. Mirte Madelief van Zundert (39) heeft een passie voor antroposofie. Het gedachtegoed van Rudolf Steiner mag dan honderd jaar oud zijn, volgens haar is het actueler dan ooit. 'Ik ga me juist verdiepen in alle lagen van Steiners visie.'

Versterk de relatie met je medewerkers

De 'medewerkersreis' is een methode voor organisaties om medewerkers aan zich te binden. Het sollicitatiegesprek, ingewerkt worden, de relatie met je leidinggevende en het afscheid: het zijn allemaal momenten waarop de relatie tussen werkgever en werknemer kan worden versterkt.

Alle kinderen kinderopvang

De kabinetsformatie, het SER-advies, een artikel van Leseman en Plantenga; de toekomst van de kinderopvang is weer volop onderwerp van discussie. Een goede analyse van de SER, is de gedeelde mening. Maar rumour around the brand zorgt ook voor opnieuw filosoferen over het stelsel. We vroegen belangrijke spelers in de branche naar hun mening.

‘Neem dan een hondje’

Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen 'door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Dylan (niet zijn echte naam).

Met een boek naar de maan

De maan straalt vaak veiligheid uit in prentenboeken. Denk aan Kleine Beer die bang is in het donker, maar bij het maanlicht zo in slaap valt. Maan en sterren hebben iets mysterieus: ze zijn er altijd, ook als je ze niet ziet. De ruimte biedt een avontuurlijk en veelzijdig thema voor je peuter- en kleutergroep.

Zen op de groep

Kinderen zien, horen en aanvoelen met onverdeelde aandacht. Hoe je dit doet, vertelt Eline Snel. Zij is mindfulnesstrainer, eigenaar van de Academie voor Mindful teaching en schrijver van het boek De Kleine Kikker.

Een voorbereide omgeving is het halve werk!

Een kind ontwikkelt zich door vragen te stellen, te experimenteren en te onderzoeken. Om kinderen daartoe te inspireren heb je een voorbereide omgeving nodig, met zorgvuldig uitgezochte materialen en een veilige, uitnodigende sfeer. In deel 2 van deze serie 'Creatief met kinderen' richten we ons op het belang van een uitnodigende omgeving. Een weloverwogen leeromgeving verleidt kinderen om te gaan experimenteren. De kracht van zo'n omgeving zit bijvoorbeeld in de manier waarop je iets neerzet, maar ook in de hoeveelheid en het soort materiaal dat je aanbiedt.

In Dialoog met de Pedagoog

Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: gewoon wachten.

Verfijn de zoekresultaten

Nieuwsbrief Abonneren