Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo lees je baby’s goed voor

Baby’s lijken tevreden te zijn als ze een goed ritme hebben van eten, slapen en een schone luier. Maar we hoeven kinderopvangprofessionals niet te vertellen dat baby’s op veel meer vlakken uitgedaagd kunnen worden. Voorlezen is bijvoorbeeld van grote waarde voor de taalontwikkeling van baby’s. Hoe doe je dat?
Voorlezen is van grote waarde voor de taalontwikkeling van baby’s. Lees tips hoe je baby's het beste voorleest.
Voorlezen is van grote waarde voor de taalontwikkeling van baby’s. Lees tips hoe je baby's het beste voorleest. - Foto: ANP

Deze tips zijn afkomstig van het voorleesprogramma BoekStart voor baby’s.

  1. Kies een vast leesmoment op de dag om rituelen in te bouwen. Stem dit af met de ouders.
  2. Ga met de baby op een rustige plek zitten. Doe alle media zoals computer, radio en tv uit.
  3. Zorg ervoor dat je zo zit dat je oogcontact met de baby kunt maken.
  4. Kies een afbeelding in het boekje en laat deze goed zien. Draait het kind de oogjes of het hoofdje even weg, gun het dan even rust.
  5. Eén of een paar afbeeldingen laten zien is al genoeg. Het boek hoeft niet in één keer uit. Jaag het er niet doorheen.
  6. Laat je stem horen. Wat je zegt is niet zo belangrijk. Benoem wat er te zien is, maak bijpassende geluiden of zing een liedje.

Wat voor boek je kiest, kan ook beïnvloeden of je de aandacht van een baby hebt tijdens het voorlezen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een boek…

  • …scherpe kleur of zwart-wit-patronen heeft. Deze zijn goed voor de visuele ontwikkeling en baby’s reageren er vaak goed op. Vooral naar het contrast zwart-wit kunnen ze lang kijken.
  • ….de aandacht vasthoudt. Bijvoorbeeld doordat ze krakende bladzijden hebben, spiegelende glinsterfolie of een voelelement
  • ….van een hanteerbaar formaat is. Niet te groot en niet te dik dus. En bij voorkeur met stevige bladzijden die niet zomaar kunnen scheuren. Let er ook op dat een boekje ronde hoeken heeft waaraan baby’s zich niet kunnen bezeren.
  • ….overzichtelijk is. Eén plaatje per pagina is genoeg. Bijvoorbeeld van een dier of een voorwerp dat een baby uit zijn/haar omgeving kent. Hoe minder details in het plaatje, hoe meer de baby kan herkennen.

Ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voordat deze acht maanden oud is voorlezen, hebben kinderen die hoger scoren op taal. Al na vijftien maanden zijn de effecten van meer voorlezen meetbaar. Dit ontdekten twee onderzoekers. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.