Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo betrekt Humankind medewerkers bij uitvoering en beleid

De ontwikkeling van medewerkers als professional en als mens staat centraal in de visie van kinderopvangorganisatie Humankind, die 3000 medewerkers telt en 500 opvanglocaties. ‘Onze medewerkers zijn het belangrijkste onderdeel van onze organisatie en dat willen we ze iedere dag laten zien en voelen’, vertelt Kerty Jacobs, adviseur Mens & Ontwikkeling bij Humankind.
werk kinderopvang
© Monkey Business / stock.adobe.com

Humankind draagt de medewerkersvisie uit onder de noemer ‘Jij Telt!’, aldus Kerty Jacobs op de site van Kinderopvang Werkt!  ‘Op die manier willen we iedereen laten weten dat ze belangrijk zijn en kunnen meedenken, -doen en -beslissen binnen Humankind.’

Jij Telt! is fysiek zichtbaar op de kinderopvanglocaties en online, bijvoorbeeld via het intranet. Hier is een Jij Telt!-pagina ingericht voor medewerkers en leidinggevenden met informatie, tools en tips, over werkplezier, ontwikkeling en gezondheid.

Medewerkersonderzoek

Een van de onderdelen van Jij Telt! is het tweejaarlijkse medewerkersonderzoek. ‘Een belangrijk middel om te weten hoe het is gesteld met alle collega’s’ en verbeteracties te bepalen,’ aldus Kerty. Uit de medewerkersonderzoeken blijkt dat de betrokkenheid relatief hoog is. ‘Door medewerkers te laten meedenken over het beleid, voelen ze zich serieus genomen en gewaardeerd. En het helpt de beleidsmakers om het beleid te verbinden met de praktijk.’

Verder besteedt Humankind veel aandacht aan arbo en vitaliteit. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld meedoen aan activiteiten van het Fit & Fun team op hun locatie of zelf activiteiten organiseren.

Extraatjes

Humankind zorgt ook op andere manieren dat medewerkers zich gewaardeerd voelen. Via een puntensysteem kunnen collega’s sparen voor extraatjes, en met kerst krijgt iedereen punten om een cadeautje uit te zoeken in het Jij Telt! Portaal. Ook is er een ‘verrassingsbudget’ voor opleidingen. Medewerkers kunnen hiervoor een aanvraag indienen als ze een idee of wens hebben voor de ontwikkeling van henzelf of hun team.

Kerty vindt het belangrijk dat medewerkers altijd een goed gesprek met hun leidinggevende kunnen hebben. ‘Om ze hierbij te helpen hebben we een formulier ontwikkeld over arbeidsvermogen met een test en een bijhorend vragenformulier. Hoe zit je erin? Hoe gaat het met je?’

Lees hier het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.