Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeventien scholen in financiële problemen

Kleine

Zeventien schoolbesturen lopen een verhoogd of hoog financieel risico. Dat blijkt uit een onderzoek dat de onderwijsvakbond AOb maandag bekendmaakte. Het gaat zowel op kleine basisscholen als om grote ROC’s. In totaal volgen 95.000 leerlingen onderwijs bij een school in financiële nood.

De besturen staan onder een verscherpt financieel toezicht bij de Onderwijsinspectie. Door de financiële problemen zijn volgens het AOb 7500 banen in het geding.

Financieel toezicht
De AOb bepleit een scherper toezicht op en meer openbaarheid over de financiële situatie van de scholen. Volgens AOb-voorzitter Walter Dresscher is bij elk bestuur hetzelfde patroon van omvangrijke bestedingen en spelen met reserves te zien. Nu er tegenwind is door krimp en bezuinigingen gaat het volgens Dresscher mis.

Divers
Onder de 17 onder toezicht gestelde schoolbesturen zitten zowel een kleine basisschool als grote ROC’s. Dit voorjaar kon de grote onderwijsinstelling Amarantis maar net overeind gehouden worden. Basisschool de Regenboog in Maarssen ging wel failliet.

Publieke domein
an van Zijl, voorzitter van de MBO Raad noemt de uitkomsten van het AOb-onderzoek niet onbegrijpelijk met het oog op wat er in het hele publieke domein speelt. ‘Het is een combinatie van vastgoedproblemen en de huidige economische crisis die niet alleen de onderwijssector treft, maar ook bijvoorbeeld de woningcorporaties.’

Kleinere scholen
Van Zijl wijst er op dat 5 van de 17 scholen uit het mbo zijn, waarvan 2 onder verscherpt toezicht zijn komen te staan. Volgens hem is er overigens geen directe relatie tussen schoolomvang en de financiële problemen. ‘Opvallend is dat 4 van de 5 scholen geen onderwijsmoloch zijn, maar juist kleinere scholen’, aldus Van Zijl. De PvdA in de Tweede Kamer presenteerde maandag een actieplan om de problemen bij scholen aan te pakken. De partij pleit voor een kort parlementair onderzoek om de feiten rond de financiële positie van scholen snel boven tafel te krijgen.

Bron: ANP
ANP Photo, Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.