Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeven onderzoeksprojecten kinderopvang van start

Dit jaar starten zeven onderzoeksprojecten in de kinderopvang. De projecten zijn onderdeel van het onderzoeksprogramma Kwaliteit Kinderopvang van ZonMw, dat zich richt op drie thema’s: kwaliteit babyopvang, professionalisering van pm’ers en effecten kinderopvang.
Foto: iStock

Het ministerie van SZW stelde in 2017 twee miljoen euro beschikbaar voor onderzoeksprojecten op deze thema’s. ZonMw heeft de zeven projecten gekozen uit 31 onderzoek-aanvragen die in maart 2017 werden ingediend. Het doel van het onderzoeksprogramma Kwaliteit Kinderopvang is een betere verbinding tot stand brengen tussen kinderopvang in de praktijk en de wetenschap om tot betere inzichten te komen wat werkt en wat niet en waarom.

Projecten

Uiterlijk 1 mei 2018 gaan de volgende onderzoeksprojecten van start:

Professionaliseren op spelbegeleiding door dialogische gesprekken (mei 2018 – mei 2021)
Jonge kinderen ontwikkelen zich in spel. Voor pedagogisch medewerkers (pm’ers) in de kinderopvang is de begeleiding van spel complex. In dit project onderzoeken we de effectiviteit van professionaliseringstrajecten gericht op het voeren van dialogische gesprekken tijdens spelbegeleiding van 2-4-jarigen.

Kwaliteit van taal, spel en denken. Naar een plg-benadering voor adaptieve ondersteuning bij het daadwerkelijk toepassen van interactievaardigheden voor taal, spel en denken (maart 2018 – november 2020)
Pedagogisch medewerkers in de kinderopvang stimuleren de taal-, spel- en denkontwikkeling van kinderen via goede interacties. Doel van het project ‘Kwaliteit van taal, spel en denken’ is een adaptieve werkwijze te ontwikkelen die hen daarvoor (beter) toerust. 

Kei in Karakter in de Kinderopvang: een onderzoek naar de deugdenaanpak in de kinderopvang (mei 2018 – november 2019)
Pedagogisch medewerkers krijgen vanuit een ‘deugdenaanpak’ concrete tools in handen, die helpen om positieve eigenschappen (deugden) –bij kinderen en zichzelf- in de dagelijkse praktijk te herkennen, te vormen en te stimuleren. In dit project wordt de haalbaarheid en effectiviteit van de toepassing van de deugdenaanpak in de kinderopvang geëvalueerd. Het project bestaat uit een effect- en procesevaluatie en wordt in nauwe samenwerking met verschillende organisaties en partijen uitgevoerd.

Effecten van kinderopvang: profiteren kinderen in verschillende mate? (januari 2018 – januari 2021)
Het onderzoek werpt licht op de effecten van kinderopvang op de ontwikkeling van kinderen. Vanuit het theoretische perspectief dat kinderen verschillen in gevoeligheid voor omgevingsinvloeden onderzoeken we of effecten van opvang samenhangen met kenmerken van het kind, de kinderopvangcontext en combinaties hiervan.

Een veilige basis: Een effectstudie naar VIPP-Babyopvang (mei 2018 – mei 2021)
De start in de kinderopvang kan voor zowel baby’s als ouders stressvol zijn. In een interventie-studie wordt onderzocht of de overgang van thuis naar kinderopvang soepeler kan verlopen.

Alert4you, professionalisering van medewerkers in de kinderopvang. Een verklarend onderzoek naar de werkzame factoren bij pedagogisch medewerkers (april 2018 – april 2020)
Alert4you is een landelijk programma voor kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang. Het doel van het programma is kinderen die extra begeleiding nodig hebben vroegtijdig te signaleren en zo te voorkomen dat zij onnodig worden verwezen naar gespecialiseerde jeugdhulpvoorzieningen.

Versterken van de kwaliteit Groene Kinderdagopvang door doelgericht gebruik van de natuur als pedagogische ruimte (maart 2018 – maart 2021)
Dit project speelt in op het pedagogisch gebruik van de groene buitenruimte met een professionaliseringstraject waarin pedagogisch medewerkers leren de groene buitenruimte zo te gebruiken dat dit het welzijn van het jonge kind (0-4 jaar) en zijn/haar persoonlijke competenties bevordert en daarmee de kwaliteit van de dagopvang vergroot.

Bekijk hier een overzicht van de onderzoeksprojecten op de website van ZonMw >>>


Eindelijk, zo lijkt het, is het de beurt aan de gastouderopvang om te professionaliseren. Nadat ze zijn meegenomen in het grote onderzoek naar de kwaliteit van kinderopvang, verschijnt binnenkort de Kwaliteitsmonitor Gastouderopvang. Wat kunnen gastouders met dit instrument? Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.