Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zet medewerker in het zonnetje tijdens Nationale Overblijfdag’

Voor het derde jaar op rij houdt het Overblijf Magazine de Nationale Overblijfdag. Zij hopen dat donderdag 1 juni de ruim 70.000 overblijfmedewerkers van de basisscholen in het zonnetje worden gezet. Veelal op vrijwillige basis vangen zij in de tussenschoolse opvang (tso) zo’n 600.000 kinderen op.
overblijfdagANP.jpg
‘Overblijven gaat over gezondheid

Alle basisscholen in Nederland wordt gevraagd om donderdag 1 juni op eigen, creatieve wijze aandacht te schenken aan het werk van tso-medewerkers. ‘Waardering voor de inzet van deze medewerkers mag door betrokkenen in de school feestelijk worden getoond’, meldt Overblijf Magazine.

Materiaal

Op de site van het Overblijf Magazine wordt materiaal beschikbaar gesteld om de dag een feestelijke tintje te geven. Kinderen kunnen bijvoorbeeld met elkaar of met de ouders iets tekenen of knutselen ter aanbieding aan het overblijfteam. De directeur van de school of stichtingbestuurder kan zijn/haar visie op de tso presenteren, een cursus cadeau doen of een taart bestellen.

Prettige sfeer

De lunchpauze is vrije tijd en mag losser zijn dan de lestijd, maar het mag ook geen chaos worden, stelt Overblijf Magazine. In een relatief zeer kort tijdbestek zien tso-medewerkers er op toe dat kinderen in een prettige sfeer voldoende eten en drinken. Zij begeleiden kinderen bij het binnen- en buitenspel. Tonen interesse, helpen en ondersteunen waar nodig, hebben een luisterend oor. Er worden regels gehanteerd zodat kinderen weten waar ze aan toe zijn. Er is contact met collega tso-medewerkers, leerkrachten, tso-coördinator en soms ook met ouders. Ze zorgen dat het lokaal of de lunchruimte netjes wordt achtergelaten. Tot slot hoort ook het hanteren van veiligheidsprotocollen tot hun taak.

Welzijn en veiligheid

‘Overblijven gaat over gezondheid, welzijn en veiligheid van kinderen. Met grote betrokkenheid wordt er hard gewerkt om de lunchtijd in goede banen te leiden. Onze indruk is dat dit vaak beter mag worden gezien en gewaardeerd. Een goed gefaciliteerde en ingebedde tso is een visitekaartje voor de school.’

Lees hier meer informatie over de Nationale Overblijfdag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.