
Verdwijnt de kinderopvangtoeslag?
Het concept kinderopvangtoeslag verdwijnt niet, maar wel de naam. Minister Asscher spreekt in zijn factsheet over ‘de overheidsbijdrage’. Ouders ontvangen deze bijdrage niet langer meer op hun eigen rekening. Het Rijk maakt de bijdragen straks over naar DUO die het op haar beurt overmaakt naar de kinderopvangorganisatie/ het gastouderbureau. Ouders hoeven dus zelf geen kinderopvangtoeslag meer aan te vragen.
Waar wordt de hoogte van de ‘overheidsbijdrage’ van ouders op gebaseerd?
Deze is afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de ouder(s) en het aantal uren dat zij van kinderopvang gebruikmaken. DUO maakt gebruik van een vastgesteld inkomen in plaats van een geschat inkomen. Dit inkomen dateert van 2 jaar terug. Als een ouder er tussentijds fors op is achteruit gegaan, kan hij/zij bij DUO een herberekening van de bijdrage aanvragen. De kinderopvangorganisatie geeft aan DUO door hoeveel uren opvang een ouder in die maand heeft afgenomen.

Lees hier meer over de voorstellen van minister Lodewijk Asscher om de financiering van kinderopvang vanaf 2018 te veranderen. Lees meer >>
Kost dat de kinderopvang niet ontzettend veel (administratief) werk?
Het is inderdaad nieuw dat kinderopvangorganisaties/gastouderbureaus contractgegevens van klanten door moeten geven aan DUO. Dit gebeurt via een geautomatiseerde gegevensuitwisseling in een ‘digitale portemonnee’. Zij moeten de factuur van klanten iedere maand naar de digitale portemonnee sturen. Dat kan voorafgaand aan de opvangmaand, maar ook na afloop. Deze handeling bestaat nu nog niet.
Wat als ouders niet op tijd betalen?
Minister Asscher benadrukt dat het nog om een voorstel gaat. In de uitwerking van de plannen wil hij in overleg met de branche (Brancheorganisatie Kinderopvang en Vereniging GastOuderBranche) en ondernemers bekijken hoe financiële zekerheid blijft bestaan. Een voordeel van het plan is dat de kinderopvangtoeslag altijd terechtkomt op de rekening van de kinderopvang. Daar kunnen wanbetalers geen misbruik meer van maken.
Waarom wil minister Asscher de financiering veranderen? Het huidige systeem functioneert toch?
Minister Asscher vindt van niet. Vooral ouders zien door de bomen het bos niet meer. 82 procent van de ouders krijgt een jaar later nog geld terug of moet juist betalen. Dat komt ook omdat de huidige toeslag wordt gebaseerd op een geschat inkomen. Ook hoopt de minister fraude te voorkomen.
Gaat dit nieuwe systeem er nu echt komen?
Het gaat nog om een voorstel van minister Asscher. De komende tijd wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel. De Tweede en Eerste Kamer moeten vervolgens besluiten. Maar eerder nog krijgt de branche de mogelijkheid om vragen te stellen of te reageren. Dit kan via de brancheorganisaties of via het telefoonnummer 1400.

Op welke vraag wil jij antwoord m.b.t. de nieuwe financiering? Stel je vraag hier >>
krijgt het dagverblijf wel vast de toeslag ook als de ouders hun deel nog niet betaald hebben? dit zou wel zo prettig zijn omdat het vaak gaat om minimaal de helft van de kosten, zo kan het loon van de leidsters in elk geval vast betaald worden.
Blijft de ouder de debiteur van de kinderopvangorganisatie of wordt DUO de debiteur?
Wordt er ook rekening gehouden met het feit dat gastouderbureaus verplicht zijn gastouders binnen 5 dagen na betaling van de vraagouder uit te betalen? De transactie van DUO naar het GOB kost tijd, wat als het weekend er tussen zit. En wanneer betaalt DUO de factuur uit aan de kinderopvangorganisatie? Welke betalingstermijnen gaan er gelden?
Kunnen nieuwe ouders, nog in dezelfde maand opvang krijgen, of moeten ze 6 weken wachten totdat de DUO akkoord is? Of moeten de organisaties de opvang voorfinancieren? Hoe gaat het met de betaling als er tussentijdse mutaties van dagen plaatsvindt? Er zijn nog veel van dit soort vragen, ik ben benieuwd of deze ook worden opgelost in het nieuwe systeem.
Ik ben gastouder met veel flexibele opvang. De ene maand neemt de ouder bv 100uur af de andere maand maar 80. Hoe gaat de financiering dan in zijn werk?
Wij werken met jaarcontracten waarbij ouders kunnen kiezen voor pakketten met of zonder vakanties. Het totaal aantal uren op jaarbasis wordt gedeeld door twaalf zodat de ouder iedere maand een factuur krijgt met een gemiddeld aantal opvanguren per maand en een vast bedrag. Dus ook in de (vakantie)maanden dat er geen uren worden afgenomen. Kan deze manier van factureren gehandhaafd worden?
Eenvoud en zekerheid, ook voor de gastouders? of worden die nog meer afhankelijk gemaakt van het GOB en zal de belastingdienst de status van de zelfstandig ondernemend gastouder-ZZP, nog erkennen?