Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfstandig eten vermindert later overgewicht

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.
Als baby’s en peuters zelfstandig met hun handen mogen eten, hebben ze op latere leeftijd een minder grote kans op overgewicht in vergelijking met kinderen die gepureerde voeding of pap met een lepel krijgen. Ook vermindert het zelfstandig eten de belangstelling voor zoetigheid.
Schijf van vijf
Als baby's met een lepel eten hebben ze meer kans om later overgewicht te ontwikkelen - Foto: iStock

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Nottingham, gepubliceerd in British Medical Journal, waarover Gezondheidsnet.nl . Voor het onderzoek werden de eetgewoonten van 155 kinderen tussen de 20 maanden en 6,5 jaar bekeken. Van deze kinderen aten er 92 zelf met hun handen kleine stukjes vaste voeding. De andere 63 kregen hun voeding gepureerd met een lepel.

Suiker
Uit het onderzoek bleek dat zelfstandig etende baby’s een voorkeur kregen voor brood en pasta. De kinderen die altijd gepureerde voeding kregen, ontwikkelden juist een voorkeur voor suiker en gezoete producten. Terwijl ook zij heel vaak koolhydraten, eiwitten, groenten en fruit aangeboden kregen.

Volgens de wetenschappers wekt het eten van voeding in vaste vorm bij de kinderen meer aandacht voor de textuur van voeding. Pasta en brood zijn ook makkelijker te kauwen dan andere voedingsmiddelen.

Zwaarlijvig
Van de groep die met een lepel at bleken acht kinderen zwaarlijvig. Onder de kinderen die met de vingers aten was slechts eentje zwaarlijvig. Volgens de onderzoekers kan dat verschil niet verklaard worden door geboortegewicht, het gewicht van de ouders of sociaaleconomische factoren.

De nieuwe Schijf van Vijf
Ben je al bekend met de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum? Veel kinderopvangorganisaties gebruiken dit voedingsadvies als basis voor hun eigen voedingsbeleid. Het is daarom goed om te weten wat er is veranderd. >> Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.