Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Nottingham, gepubliceerd in British Medical Journal, waarover Gezondheidsnet.nl . Voor het onderzoek werden de eetgewoonten van 155 kinderen tussen de 20 maanden en 6,5 jaar bekeken. Van deze kinderen aten er 92 zelf met hun handen kleine stukjes vaste voeding. De andere 63 kregen hun voeding gepureerd met een lepel.
Suiker
Uit het onderzoek bleek dat zelfstandig etende baby’s een voorkeur kregen voor brood en pasta. De kinderen die altijd gepureerde voeding kregen, ontwikkelden juist een voorkeur voor suiker en gezoete producten. Terwijl ook zij heel vaak koolhydraten, eiwitten, groenten en fruit aangeboden kregen.
Volgens de wetenschappers wekt het eten van voeding in vaste vorm bij de kinderen meer aandacht voor de textuur van voeding. Pasta en brood zijn ook makkelijker te kauwen dan andere voedingsmiddelen.
Zwaarlijvig
Van de groep die met een lepel at bleken acht kinderen zwaarlijvig. Onder de kinderen die met de vingers aten was slechts eentje zwaarlijvig. Volgens de onderzoekers kan dat verschil niet verklaard worden door geboortegewicht, het gewicht van de ouders of sociaaleconomische factoren.
De nieuwe Schijf van Vijf
Ben je al bekend met de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum? Veel kinderopvangorganisaties gebruiken dit voedingsadvies als basis voor hun eigen voedingsbeleid. Het is daarom goed om te weten wat er is veranderd. >> Lees meer