Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zal beeldvorming over fulltime kinderopvang veranderen?

Als de Nederlandse overheid investeert in kinderopvang zoals de Duitse dat heeft gedaan, verdwijnt de parttime-cultuur vanzelf. Ruben Fukkink, hoogleraar Kinderopvang, is positief gestemd.
reminder-vanaf-1-januari-2023-geen-koppeling-meer-tussen-gewerkte-uren-en-toeslag
iStock

Is de parttime-cultuur van Nederland te veranderen? Katinka Reuling, directeur van Partou Kinderopvang, denkt van niet. In een artikel in het Algemeen Dagblad zegt ze dat zolang hier de cultuur heerst dat het zielig is om een kind drie dagen per week naar de opvang te brengen, de arbeidsparticipatie nooit toe zal nemen.

Parttime-cultuur

Uit het onderzoek ‘Kijk op Kinderopvang’ van het Sociaal Cultureel Planbureau bleek al dat juist de groep ouders die niet voor kinderopvang kiest, denkt dat het duur is. De groep die wel kinderopvang afneemt is veel minder kritisch over de kosten en de kwaliteit. Mede daardoor ziet Fukkink dat er in Nederland een grote parttime-cultuur in stand wordt gehouden. ‘We zien een sterk part-time patroon: part-time werkende ouders brengen hun kind part-time naar de opvang, waar overigens ook vaak personeel part-time werkt’, zegt hij in het AD.

Duitsland

Toch ziet hij mogelijkheden op een verandering van dit beeld. Zijn inspiratie haalt hij uit Duitsland waar de overheid een beslissende rol heeft gespeeld in een toename van het gebruik van kinderopvang. Daar zijn Duitse moeders positiever over kinderopvang gaan denken nadat de overheid de kinderopvang toegankelijker (lees goedkoper) heeft gemaakt. ‘Mogelijk verandert de Nederlandse moeder en vader ook nog en laten ze hun aanvankelijke schroom varen als er een stabiel overheidsbeleid komt en kinderopvang een structureel en vast onderdeel wordt van de opvoeding in de voorschoolse periode.’

Verantwoording afleggen

Reuling hoopt dat het ooit zover gaat komen dat vrouwen zich niet meer hoeven te verantwoorden voor vier of meer dagen kinderopvang per week. ‘Wat je eigenlijk zou willen, is dat je ieder kind de opvang gunt. We moeten af van het idee dat moeders hun kinderen ergens stallen omdat ze zelf niet voor ze willen zorgen.’

Lees het volledige gesprek met Katinka Reuling op ad.nl

Veel ouders vinden de kinderopvang duur en voor veel ouders is dat zelfs een doorslaggevende reden om helemaal geen kinderopvang te gebruiken. Maar welke ouders vinden de kinderopvang duur? En kan de sector dit veranderen of zijn er andere (overheids)maatregelen nodig? Lees meer in dit artikel

1 REACTIE

  1. In de eerste plaats zijn het de ouders die bepalen of en hoe ze van kinderopvang gebruik willen maken. Ik bemerk de laatste tijd steeds meer in de media dat deskundigen en belanghebbenden zich (pro-)actief beginnen te mengen in de opvoeding door ouders. Ik erger mij daar aan omdat ouders een actieve rol moeten vervullen bij de opvoeding van hun kind. Als ‘alledaagse opvoeder’ vervullen zij hun rol samen met de ‘professionele opvoeders’ zoals de kinderopvang. Maar ook zoals de school, de gymclub, de zwemvereniging en het buurthuis.
    De website ‘nix 18’ gaat nu zelfs zo ver dat op een pagina ‘rappe antwoorden’ ouders hapklare teksten krijgen voorgeschoteld om hun kinderen van repliek te dienen, dan hoeven ze daarover ook niet meer na te denken.
    Waar ik me dus zorgen over maak is het ‘aanpraten’ van gedachten, theorieën en visies aan ouders buiten de context van het eigenlijke onderzoek.
    Natuurlijk is Katinka Reuling een groot voorstander van full time kinderopvang: “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”.
    Het zou (ook) kinderopvangorganisaties als Partou Kinderopvang passen de ouders niet alleen als klant, maar vooral ook als hoofdopvoeder te bejegenen. Soms zal dat dan parttime zijn en soms fulltime. Het is niet alleen een centenkwestie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.