Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet IKK: overzicht maatregelen 2019 en 2023

Een groot deel van de Wet IKK-maatregelen is in 2018 ingegaan. Sommige wijzigingen, zoals de nieuwe bkr voor babygroepen, gaan in per 1 januari 2019 of 2023. Het ministerie van SZW maakte een overzicht en zette de aankomende wijzigingen op een rij.
AdobeStock

In het overzicht staat niet alleen welke maatregelen wanneer ingaan, maar wordt ook een opsomming van acties gegeven waar ondernemers in de kinderopvang, medewerkers en ouders mee te maken krijgen.

Invoeringsdatum 1 januari 2019:

  • Wijziging beroepskracht-kindratio (bkr) baby’s

Wat? Het maximaal aantal baby’s van 0 jaar per pedagogisch medewerker gaat omlaag: van 1 pm’er op 4 nuljarigen, naar 1 pm’er op 3 nuljarigen.

Doel: de pm’er heeft hierdoor meer tijd en aandacht voor kinderen in het eerste levensjaar.

Actie ondernemers: Per locatie analyseren invloed gewijzigde BKR op de (huidige en verwachte) groepssamenstellingen en groepsgroottes, passend bij pedagogische visie, personele capaciteit en beschikbare groepsruimte.
Bepalen kosteneffecten.
Aanpassingen formuleren in beleid, plannen per locatie, bedrijfsvoering en prijsstelling.

  • Wijziging bkr buitenschoolse opvang

Wat? Voor kinderen van 7 jaar en ouder gaat het maximaal aantal kinderen per pm’er omhoog: van 1 pm’er op 10 kinderen naar 1 pm’er op 12 kinderen. Voor groepen met kinderen van 4 tot 13 jaar gaat het maximaal aantal kinderen per pm’er naar 11.

Actie ondernemers: Per locatie analyseren invloed gewijzigde BKR op de (huidige en verwachte) groepssamenstellingen en groepsgroottes, passend bij pedagogische visie, personele capaciteit en beschikbare groepsruimte.
Bepalen kosteneffecten.
Aanpassingen formuleren in beleid, plannen per locatie, bedrijfsvoering en prijsstelling.

  • Wijziging bkr gecombineerde opvang (dagopvang en bso)

Wat? Voor de berekening van de BKR bij combinatiegroepen van dagopvang en buitenschoolse opvang wordt een kind van 4 jaar en ouder beschouwd als een kind van 3 jaar. Deze wijziging kan gevolgen hebben voor de groepssamenstelling. Dit is een ingewikkelde maatregel, die vraagt om het nodige rekenwerk. Gebruik hierbij de rekentool >

Actie ondernemers: Gelijk aan bovenstaande maatregelen over verandering bkr.

  • Invoering pedagogisch beleidsmedewerker

Wat? Vanaf 1 januari 2019 coacht een pedagogisch beleidsmedewerker de pm’ers bij de dagelijkse werkzaamheden. Iedere pm’er wordt jaarlijks gecoacht. Voor een fulltimer wordt minimaal 10 uur coaching per jaar berekend. De pedagogisch beleidsmedewerker houdt zich daarnaast ook bezig met de ontwikkeling van pedagogisch beleid.

Actie ondernemers: Met rekenregel bepalen minimale inzet pedagogisch beleidsmedewerker voor 2019 en komende jaren. Bepalen nadere invulling, werkwijze en eventuele opleidingsbehoefte. Implementatie in de uitvoeringspraktijk. Bespreken met pedagogisch medewerkers en pedagogisch beleidsmedewerkers.

Invoeringsdatum 1 januari 2023:

  • Invoering minimum taalniveau

Wat? Pedagogisch medewerkers moeten minimaal niveau 3F of B2 voor mondelinge taalvaardigheid hebben. Ook invalkrachten en pedagogisch medewerkers op tijdelijke basis moeten aan deze kwalificatie-eis voldoen.

Actie ondernemers: In kaart brengen welke medewerkers al voldoen aan de taaleis, welke getoetst moeten worden en welke scholingsbehoefte er is.
Oriëntatie op aanbieders van toetsing en aanbieders van scholing.
Bespreken met pedagogisch medewerkers en opleidingsplan en planning maken voor traject van medewerkers die nog niet voldoen aan de taaleis.

  • Aanvullende scholingseis voor werken met baby’s

Wat? Alle pedagogisch medewerkers die met baby’s werken worden specifiek geschoold. Ook invalkrachten en pedagogisch medewerkers op tijdelijke basis die op babygroepen werken, moeten per 1 januari 2023 aan deze kwalificatie-eis voldoen.

Actie ondernemers: In kaart brengen welke medewerkers al voldoen aan de scholingseis en welke scholingsbehoefte er is. Oriëntatie op aanbieders van scholing ‘werken met baby’s’. Bespreken met pedagogisch medewerkers en opleidingsplan en planning maken voor scholingseis ‘werken met baby’s’.

Bekijk hier het document ‘Overzicht maatregelen IKK 2019 en 2023’ >>


Bijna alle kinderopvanglocaties (94 procent) denken na over eventuele aanpassingen naar aanleiding van de nieuwe beroepskracht-kindratio voor baby’s. Meer pedagogisch medewerkers aannemen of juist minder baby’s toelaten? Van horizontale groepen verticale groepen maken? Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.