Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet arbeidsmarkt in balans: wat verandert er per 2020?

Per 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Deze wet verandert een aantal regels in het arbeidsrecht, bijvoorbeeld die rond de oproepovereenkomst en ontslag. Hoe kan de kinderopvangondernemer zich hier nu vast op voorbereiden?
AdobeStock

We vroegen het aan advocaat arbeidsrecht Gus Abeln. ‘Met de WAB wil het kabinet het voor werknemers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen,’ legt Abeln uit. ‘Ook moet de nieuwe wet het voor werkgevers iets eenvoudiger maken om werknemers te ontslaan.’

Oproepovereenkomsten

De WAB verandert verschillende regels in het ‘flexrecht’, bijvoorbeeld die ten aanzien van oproepovereenkomsten. Oproepcontracten bieden kinderopvangondernemers en andere werkgevers nu de mogelijkheid om werknemers op te roepen, als er werk is. Er hoeft dan alleen loon te worden betaald voor de daadwerkelijk gewerkte uren.

Met inwerkingtreding van de WAB moeten kinderopvangondernemers de medewerkers minstens 4 dagen van tevoren oproepen voor werk. De werkgever moet dat elektronisch doen (per e-mail, app etc.). Een telefonische oproep volstaat niet. Maar dat is nog niet alles. ‘Trek je de oproep binnen de termijn van vier dagen weer in, of wil je die als kinderopvangondernemer wijzigen, kan het je duur komen te staan’, legt Abeln uit. ‘De werknemer heeft dan namelijk recht op loon over de volledige periode waarvoor hij in eerste instantie was opgeroepen.’

In de WAB is overigens opgenomen dat het mogelijk is, om bij cao van deze bepaling af te wijken. De BK en BMK hebben aangegeven dat bij de nieuwe cao de termijn van 4 dagen kan worden verkort tot 24 uur. Maar tot die tijd gelden de regels van de WAB.

Aanbod vaste arbeidsomvang

Als een oproepovereenkomst twaalf maanden heeft geduurd, dan moet de kinderopvangorganisatie een aanbod doen voor een vast aantal uren dat tenminste gelijk is aan de gemiddelde arbeidsomvang in die voorafgaande twaalf maanden. De oproepkracht mag overigens wel zelf besluiten om als oproepkracht te blijven werken.

Dit geldt ook voor oproepovereenkomsten die op 1 januari 2020 langer dan twaalf maanden hebben geduurd. Er moet dan binnen een maand na 1 januari 2020 een aanbod worden gedaan’, vertelt Abeln. Het is dus raadzaam de lopende oproepovereenkomsten voor die tijd te inventariseren en voorstellen voor te bereiden.

Aanpassing ontslagrecht

Met de WAB worden de regels van het ontslagrecht op bepaalde punten versoepelt. Is het nu verstandig om ontslagzaken uit te stellen tot na 1 januari 2020? Of moeten kinderopvangondernemers juist haast maken? ‘Heel belangrijk is, dat de transitievergoeding na 1 januari veel lager wordt’, legt Abeln uit. ‘Als je nu een ontbindingsprocedure start, is de vergoeding veel hoger. Het is daarom raadzaam om, als dat mogelijk is, nog even te wachten.’

Abeln wijst in dit verband ook nog op een andere wijziging, die overigens los staat van de WAB. ‘Tot 1 januari 2020 krijgen oudere werknemers nu, in verband met een overgangsregeling, bij ontslag een iets hogere transitievergoeding mee. Deze regeling eindigt per 1 januari aanstaande.’ Ook in dat opzicht kan het dus financieel schelen om ontslag uit te stellen.

Kennissessie WAB

Meer weten over de WAB? Op 26 november a.s. organiseert Abeln Advocaten in Rotterdam een kennissessie over de WAB. In de sessie worden de gevolgen van de WAB toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden. De kennissessie is interactief en er is voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen. ‘Na deze bijeenkomst ben je volledig op de hoogte van de wijzigingen van de WAB en weet je wat de impact is op je organisatie’, aldus Abeln.

Aanmelden voor de Kennissessie en nadere informatie: Zie: https://www.abelnlaw.nl/kennissessie-nieuwe-wet-arbeidsmarkt-in-balans-wab/.

De BMK organiseert ook een Q&A sessie over de WAB op 19 november a.s., deze is toegankelijk voor BMK-leden.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.