Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo houd je werkplezier tijdens reorganisaties

Reorganisaties en ontslagen kunnen voor veel werkstress zorgen. Om hier mee om te gaan is het belangrijk dat de sfeer binnen een team goed is. Negen tips om de sfeer tussen de teamleden in de kinderopvang goed te houden.
Zo houd je werkplezier tijdens reorganisaties
Foto: ANP XTRA

Lex Staal, voorzitter van Brancheorganisatie Kinderopvang, zegt dat het einde van de economische crisis nadert, maar dat het herstelpunt van de kinderopvangsector nog lang niet is bereikt. Dit blijkt wel uit het faillissement dat Estro vrijdag 4 juli aankondigde. Een onzekere tijd voor veel medewerkers in de kinderopvang. Daarom geeft Kinderopvang negen tips om werkplezier in het team te houden uit de methode Plezier in Uitvoering van FCB. Een goed draaiend team en een prettige werksfeer zorgen voor minder werkdruk en stress.

Lex Staal, voorzitter van Brancheorganisatie Kinderopvang, zegt dat het faillissement van Estro zeker niet de laatste is. ‘Er vallen dit jaar zo’n honderd faillissementen in de kinderopvang’. Lees meer >>

  1. Zorgen voor een open cultuur op het werk. Spreek beginnende problemen en irritaties naar elkaar uit. Laat bestaande conflicten hierbij rusten.
  2. Mijd de gesprekskiller ‘ja, maar’. Die woorden zorgen dat je denkt in beperkingen. ‘Ja, en’ zorgt voor een positiever gesprek.
  3. Luister goed naar elkaar. Echt luisteren doe je door elkaar de tijd te geven. Controleer je eigen interpretaties door het gesprek samen te vatten in ander woorden en vraag om verduidelijking waar nodig. Stel daarbij open vragen aan elkaar. Kom niet met eigen oplossingen voordat je echt snapt wat de ander bedoelt.
  4. Wees alert op stress-signalen bij jezelf, maar ook bij collega’s. Stress is namelijk besmettelijk.
  5. Ga op zoek naar iemand zijn stressbeleving. Iedereen ervaart werkdruk anders. Voor de een is stress het gevoel dat hij of zij te veel werk op het bordje heeft, voor de ander is stress het gevoel geleefd te worden. Erken elkaar in die beleving.
  6. Het is ook goed wanneer iedereen in het team weet wat de ander werkplezier geeft. Wissel met elkaar uit wat de beleving van werkplezier is.
  7. Haal geen oude koeien uit de sloot wanneer je een collega feedback geeft. Laat je collega bovendien eerst weten wat er goed is gegaan en vervolgens wat beter zou kunnen.
  8. Ga eens op zoek naar dat wat het pedagogisch werk voor jullie zinvol maakt. Waar liepen jullie ooit allemaal warm voor op jullie kinderopvanglocatie?
  9. Schuif met taken. Het kan zijn dat iemand een bepaalde klus niet leuk vindt, omdat die persoon een gebrek aan interesse of talent heeft voor die klus. Wie weet vindt een ander dit juist een leuke taak.

Estro, de grootste landelijke kinderopvangorganisatie van Nederland, gaat failliet. Tot 31 juli is de opvang van alle kinderen nog gegarandeerd en daarmee ook de banen van de pedagogisch medewerkers. Hoe het er na 31 juli uitziet, is nog niet bekend. Lees meer >>

In het juli/augustusnummer van Kinderopvang staat een uitgebreid artikel met tips voor het houden van werkplezier binnen een team.

Doe de werkdrukcheck van FCB en controleer hoe jouw werkdruk is en die van jouw team.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.