Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Werkgevers wijzen cao-akkoord opnieuw af

Cao

Opnieuw hebben werkgevers zich in een ledenstemming van de Branchevereniging Kinderopvang negatief uitgelaten over het cao-akkoord voor de kinderopvang. De achterban stemde 307 keer voor, 313 keer tegen en 21 keer blanco. Het gevolg is dat er geen meerderheid is voor het onderhandelinsgresultaat. Leden van Abvakabo FNV, de grootste vakbond in de kinderopvang, stemden wel in met het resultaat.

Hoewel het aantal tegenstemmers krap meer is dan het aantal voorstemmers, werd er voor de stemming van afgelopen vrijdag al regelmatig verontwaardigd gereageerd op het akkoord. Op Kinderopvangtotaal schreef een ondernemer: ‘Het is onbegrijpelijk als ondernemer in deze stagnerende markt dat men met deze cao komt. Jullie weten echt niet wat er aan de hand is op het moment.’

Loonsverhoging
In het cao-voorstel zouden medewerkers in de kinderopvang twee keer een loonsverhoging krijgen, één van 2 procent op 1 december en op 1 januari 2013 een stijging van 1 procent. De Brancheorganisatie kreeg ervoor terug dat ondernemers meer ruimte zouden krijgen om personeel flexibel in te zetten.

Cao-loze periode
De cao-loze periode duurt zo maar voort. Er is wel nawerking van de vorige cao, voor de medewerkers die nu in de kinderopvang werken met lopende contracten. In april van dit jaar wezen de leden van de Brancheorganisatie het cao-akkoord voor de kinderopvang ook al af. Toen was het verschil tussen voor- en tegenstanders groter, met 364 tegen, 264 voor en 44 blanco-stemmen.

Onbetrouwbare partner
Abvakabo FNV-bestuurder Ilse van der Weiden vindt de afwijzing onbegrijpelijk, want volgens de brancheorganisatie voldoen de nieuwe afspraken aan de opdracht van de werkgevers. ‘Blijkbaar heeft de Brancheorganisatie Kinderopvang haar leden daarvan niet kunnen overtuigen. Het lijkt er dan ook op dat de werkgeversvereniging geen betrouwbare partner meer is.’

Toch een cao afsluiten
De Abvakabo is op zoek naar een alternatieve manier om toch tot een cao voor de kinderopvang te komen. Van der Weiden: ‘Een nieuwe cao met afspraken over loon en kwaliteit van werk zorgt voor rust. Dat verdienen medewerkers in de kinderopvang. Daarom ligt het voor de hand dat wij een cao afsluiten met werkgevers die wel kiezen voor kwaliteit.’

De Brancheorganisatie beraadt zich nu op de onstane situatie.

ANP Photo, Robert Vos

5 REACTIES

  1. Ja wij willen wel loonsverhoging, met de plannen van het cabinet word alles duurder, dus moeten wij daar ook naar betaald worden! Bovendien word het kind/leidster ratio aangepast en moeten we nog harder gaan werken, dat mag zeker wel beloond worden!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Alles wordt duurder er wij rekenen erop dat we elk jaar loonsverhoging krijgen, dus die willen we ook! We moeten ons al aan passen door de crisis door ons flexibeler op te stellen, dat mag dan ook wel beloont worden! Zeker in tijden van crisis! Dus zeker wel loonsverhoging!!!!

  4. Werkgevers hebben gelijk in deze tijden van onrust en onzekerheid. Heel veel kinderopvangorganisaties moeten de deuren sluiten omdat het zo slecht gaat. En eerlijk is eerlijk, voor een MBO niveau verdienen ze heel goed.
    Het is ook terecht dat mensen liever een baan hebben dat een paar centen meer. Gezien de regeerakkoord is het ook wel handiger als je minder verdient!!!

  5. Wel grappig eigenlijk,. dat een vakbond die maar zo’n 7% vertegenwoordgd van de medewerkers in de kinderopvang zo’n ‘grote’ mond heeft. Naar mijn mening en wat ik beluister onder de medewerkers is dat zij liever een baan dan een paar procenten erbij en die uitkering (2013) zien ze al helemaal niet ziitten omdat 38% daarvan direct naar de overheid gaat (bijzonder tarief belasting), dus…. Ik weet nu niet wie de echte onbetrouwbare partner is?! Er vallen al heel veel kindercentra om en kosten omhoog wil zeggen nog meer ellende, laten we nu verstandig zijn!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.