Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Werkgevers reageren: ‘Wie is verantwoordelijk bij afwezigheid door coronatest?’

Een ondernemer in de kinderopvang stelde de vraag: ‘Zijn werknemers bereid om gedeelde verantwoordelijkheid te dragen voor hun organisatie, wanneer medewerkers ‘ziek’ thuis zitten, omdat zij moeten wachten op de uitslag van de coronatest?’ Werkgevers reageren.
mondkapjes kinderopvang
AdobeStock

Door de coronamaatregelen loopt het aantal medewerkers dat ‘ziek’ thuis zit flink op. Zeker als je daar de ‘wachtdagen’ bij optelt, waarop medewerkers wachten op de uitslag van de coronatest. Soms kunnen medewerkers prima aan het werk, maar mag dat niet vanwege coronamaatregelen vanuit de overheid.

Voor wie is de rekening?

Maar voor wie is de rekening van die niet gewerkte dagen? Die vraag levert honderden reacties op via onze social mediakanalen. Vorige week lieten we vooral pedagogisch medewerkers aan het woord in dit artikel, nu delen we de input van ondernemers. Wat vinden zij: zijn medewerkers (deels) of werkgevers verantwoordelijk, of is de overheid misschien aan zet?

Verkoudheid

‘Het is een moeilijk verhaal’, reageert Rosetta op Facebook. ‘Voorheen werkten we gewoon door met snotneus, nu moeten we eerst testen: de kans dat je corona hebt is aanwezig.’ Bij haar melden werknemers zich in deze situatie ziek voor verkoudheid en betaalt de kinderopvangorganisatie gewoon uit.

Elise reageert daarop dat bij haar de eerste 10 verzuimdagen onder de verantwoording vallen voor haar als werkgever. Daarna steunt ze op een verzekering voor dit soort situaties.

Regeling vanuit overheid

Stefanie vindt dat er een regeling moet komen vanuit de overheid: ‘Als medewerkers conform richtlijnen thuis moeten zitten omdat ze in quarantaine moeten of wachten op uitslag, moet dat betaald worden door een regeling. In ieder geval voor beroepsgroepen die niet thuis kunnen werken. Bijvoorbeeld via UWV, zoals ook bevallingsverlof. Dan komt er veel meer draagvlak door werkgevers en medewerkers en wordt het ook beter nageleefd. Is uiteindelijk goedkoper en preventiever dan andere maatregelen.’

Elise noemt dat een goed plan, maar stelt ook voor dat als een medewerker twee ‘wachtdagen’ thuis moet blijven, één dag voor rekening van de werknemer komt (‘net zoals een eerste ziektedag bij andere cao’s) en een tweede dag voor rekening van de werkgever.

‘Ik betaal gewoon door’

Tessa: ‘Ik betaal gewoon door en hoop dat de uitslag snel komt… Ziekmelding (bij de verzekering, red.) heeft geen nut, want bij Corona-gerelateerde zaken betalen ze volgens mij niet.’

Ook bij Judith worden zieke medewerkers volledig doorbetaald, maar ze zegt ook dat ze dit niet lang gaan volhouden. ‘Volgende week in gesprek met personeel voor een compromis in de vorm van bijvoorbeeld deels overuren opnemen of uren later inhalen. We zijn niet zo’n voorstander van verplicht verlof opnemen.’

Problemen in het najaar

Rhea ‘voorziet grote problemen de komende maanden’. Ook zij pleit voor een regeling vanuit de overheid. ‘Ik kan het straks niet meer opvangen en moet groepen sluiten, omdat ik geen medewerkers heb bijvoorbeeld of de loonkosten voor vervanging worden dusdanig hoog dat het hele bedrijf in gevaar komt. Dus ik pleit voor een regeling zoals Stefanie benoemt, vanuit het UWV, en daarnaast voor een verruiming en beslisboom voor kinderen met koorts onder de 4, bij een aanwijsbare oorzaak voor koorts (bv. tandjes of een prikje) dat zij gewoon mogen komen en niet het hele gezin thuis hoeft te blijven.’

Meerdere werkgevers hebben zorgen voor dit najaar, waarbij standaard al keelpijnen en verkoudheden horen. Zeker als je met kinderen werkt. Roos: ‘Straks is het personeel steeds 1 tot 2 dagen afwezig. Misschien wel meerdere werknemers tegelijk, of hun kinderen zijn thuis van school omdat ze verkouden zijn. En dan???’

Corona-thuiswerk

Een oplossing die Xandra vond is medewerkers die niet echt ziek zijn niet ziekmelden, maar vervangende werkzaamheden te doen geven. Ook bij Roos gebeurt dat, onder de noemer ‘Corona thuiswerk’. Daarin maken medewerkers vakantieprogramma’s, werken verslagen uit, bereiden thema’s en activiteiten voor, verbreden eigen kennis etc.

In een eerder artikel over dit onderwerp lieten we voornamelijk pm’ers aan het woord:

Bij een kleinschalig kinderdagverblijf waar Lenny bij werkt wordt nu al actief samengewerkt tussen werkgever en werknemers. ‘Bij ons wordt dan ook heel flexibel met de werkdagen omgegaan. Moet je thuis blijven met klachten, dan werk je op een andere dag je uren (na overleg). Dit is zo’n uitzonderlijke situatie… Hier weet/heeft (nog) niemand een gepaste oplossing voor. Dus ook de werkgever is “slachtoffer”. Ik vind het dan ook makkelijk om te zeggen dat de werkgever voor alles op moet draaien. Zeker kleine kdv’s kan dit de kop gaan kosten. (…) SAMEN moeten we hier doorheen! Succes iedereen met het zoeken naar de juiste oplossing(en).’ Lees meer

Mee praten met 20.000 collega’s over belangrijke onderwerpen in de kinderopvang? Volg ons dan op Facebook >>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mijn zus werkt in Duitsland in de kinderopvang en daar mogen ze gewoon doorwerken met een snotneus of keelpijn. Dus met ” bekende” klachten die nu ook bij kleine kinderen veel voorkomen, mogen ze gewoon op de groep doorwerken. Ik denk dat onze overheid dit ook weer snel zal invoeren, ook voor de docenten, want anders hebben we snel tekoten. Wij hadden vorige week al 4 PM-ers tegelijk die een kleine verkoudheid hadden en de uitzendkrachten waren ook bijna ” op” ! En dan moet het nog echt herfst worden, waarin nog meer mensen verkouden zullen worden.

  3. En dan wordt het nu nog erger. Vandaag had ik twee medewerkers afwezig met klachten. beide hebben gelijk gebeld voor een test. de ene kan woensdag terecht en de andere donderdag. (De GGD was later niet eens meer bereikbaar.) En dan 48 uur op de uitslag wachten dus een week verder. Als dat is hoe het blijft gaan dan zie ik het heel erg somber in.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.