Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welke testmogelijkheden voor medewerkers zijn er nog?

De testmogelijkheden voor personeel van kinderopvangorganisaties veranderen na 1 augustus. De werkgeverstesten die via VNO-NCW werden aangeboden, gaan stoppen. Ook de door het ministerie van SZW verstrekte zelftesten worden niet meer geleverd. Het advies: maak gebruik van de voorrangsroute van de GGD.
poll-gebruik-jij-de-preventieve-zelftesten
Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

In mei is er vanuit het ministerie van SZW een pakket zelftesten uitgedeeld aan elke kinderopvangorganisatie en gastouder. Daarmee konden houders gemakkelijk, laagdrempelig en vooral ook zonder extra kosten het personeel snel een test laten afleggen, waardoor in de periode van hoge besmettingsaantallen en nog niet voldoende vaccinatiegraad snel de mogelijke bezetting op de groepen rondgemaakt kon worden.

Eenmalige actie

Deze actie van het ministerie was een eenmalige actie om voldoende zelftesten te bieden tot begin juli wanneer naar verwachting het grootste deel van de volwassenen in Nederland gevaccineerd zouden zijn. Bovendien was er destijds ook nog geen ruime beschikbaarheid van zelftesten, wat inmiddels wel het geval is. Er is dus geen mogelijkheid meer om de zelftesten bij te bestellen.

Werkgeverstesten via VNO-NCW

Ook de werkgeverstesten via VNO-NCW gaan stoppen. Dit betrof een constructie waarbij bedrijven met inzet van een arbodienst kosteloos gebruik konden maken van (commerciële) testaanbieders om hun personeel snel en efficiënt te testen. Binnen de kinderopvang werd hier beperkt gebruik van gemaakt. De afspraak die VNO-NCW voor deze constructie heeft gemaakt loopt 1 augustus af en wordt vooralsnog niet verlengd.

Voorrangsroute GGD

Wat wel blijft bestaan is de voorrangsroute die bij de GGD beschikbaar is voor kinderopvangpersoneel. Belangrijk is om bij de GGD te informeren naar de mogelijkheid om sneltesten af te nemen, zodat personeel zo snel mogelijk de uitslag heeft en je zo kort mogelijk onzekerheid over de bezetting op de groep hebt.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.