Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wees voorzichtig met complimenten over intelligentie

Kinderen die vaak te horen krijgen dat ze slim zijn, voelen een druk om te presteren en zijn daardoor sneller geneigd om vals te spelen. Dit zeggen onderzoekers van drie universiteiten in Toronto (Canada), Californië (Verenigde Staten) en Hangzou (China).
Slim-iStock.jpg
Het viel op dat de kinderen die als slim werden bestempeld vaker gingen spieken dan de andere kinderen. - Foto: iStock

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science. Veel ouders en opvoeders gebruiken complimenten om hun waardering voor kinderen uit te spreken. Daar is op zich niks mis mee, maar als de complimenten gaan over intelligentie, voelen kinderen meet druk waardoor ze sneller vals spelen om hun gelijk te krijgen.

Niet stiekem kijken

Voor het onderzoek speelden driehonderd kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud een raadspel. De kinderen werden in twee groepen verdeeld. De ene helft van de kinderen kreeg bij een goed antwoord een compliment dat ze slim waren. De andere helft kreeg te horen dat ze het goed hadden gedaan. Daarna werden de kinderen alleen achtergelaten in de ruimte met daarbij meer kaartjes en antwoorden. Ze moesten de onderzoekers beloven niet stiekem naar de antwoorden te kijken. Een verborgen camera filmde of kinderen zich aan deze afspraak hielden of niet.

Het viel op dat de kinderen die als slim werden bestempeld vaker gingen spieken dan de andere kinderen. Of een kind 3 of 5 jaar oud was, maakte geen verschil. Wel op welke manier kinderen even daarvoor gecomplimenteerd waren. ‘Wanneer kinderen complimenten krijgen over hun intelligentie of horen dat anderen hen slim vinden, worden de verachtingen hoog gelegd’, legt onderzoeker Li Zhao uit. ‘Kinderen voelen de druk om goed te presteren en aan deze verwachtingen te voldoen. Zelfs as dit betekent dat ze vals moeten spelen.’

Als ouders en opvoeders continu tegen kinderen vertelen hoe enorm speciaal ze zijn en beter dan andere kinderen, kweken ze daarmee narcisten. Dit bleek uit een ander onderzoek onder Nederlandse kinderen. Lees meer over dit onderzoek

Bron: NU.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.