Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week voor de gezonde jeugd gestart

Frida Noordzij
Jongeren op laten groeien in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl. Daar maakt Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) zich, samen met andere professionals, hard voor tijdens de Week voor de gezonde jeugd, die vandaag van start is gegaan.
Prins Pieter-Christiaan van Oranje Nassau en wethouder Karsten Klein geven het startsein voor de landelijke 'Week voor de gezonde jeugd' bij basisschool de Buutplaats in Den Haag.

In Den Haag klonk vanmorgen het officiële startschot gegeven door prins Pieter-Christiaan. In het hele land komen scholen, gemeenten en organisaties in actie om de week te steunen en aandacht te vragen voor het belang van een gezonde leefstijl voor kinderen. Zo worden er gezonde ontbijtjes gehouden, doen scholen een ‘Waterweek’, waarbij leerlingen water drinken in plaats van zoete drankjes en lopen wethouders samen met kinderen The Daily Mile, waarbij ze een kwartier buiten lopen of rennen.

Toekomst

Marjon Bachra, directeur JOGG: ‘Kinderen en jongeren die opgroeien in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl, worden fysiek, psychisch en sociaal beter toegerust voor de toekomst. En wie wil dat nou niet? Ieder kind heeft recht op een gezonde jeugd.’

Omgeving

In de Week voor de gezonde jeugd ligt de nadruk iedere dag op een andere omgevingsgebied van kinderen: school, de buurt, media, thuis en op werk en sport en vrije tijd. ‘We staan in Nederland voor een uitdaging om samen de omgeving van jongeren gezonder te maken. Maar met het doorzettingsvermogen en de kracht die ik bij alle professionals in het land zie, is er geen twijfel mogelijk dat we onze jeugd een gezonde toekomst kunnen geven’, stelt JOGG-ambassadeur Juvat Westendorp.

Overgewicht

In Nederland is één op de zeven kinderen (13,6%) te zwaar, schetst JOGG op hun website. In achterstandswijken kan dit oplopen tot één op de drie. Kinderen met overgewicht zijn minder fit dan hun leeftijdsgenoten, worden vaker gepest en krijgen later vaak te maken met gezondheidsproblemen. Dit is schokkend, maar volgens JOGG zeker niet onlogisch: de omgeving waarin kinderen leven, verleidt op allerlei manieren tot ongezond gedrag. JOGG zet zich in meer dan 130 Nederlandse gemeenten in om de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken.

Klik hier voor meer informatie over de Week voor de gezonde jeugd >>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.