Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘We zijn er niet op uit om een bedrijf om zeep te helpen’

Marianne Velsink
Een oproep van RTL Nieuws voor onderzoek naar de veiligheid van de Stint, stuit op weerstand van enkele kinderopvangondernemers. Een groep ondernemers schreef een statement dat veel wordt gedeeld op social media. ‘Niemand is ’s morgens opgestaan met het idee om een ramp te willen veroorzaken.’
ANP

De Stint is de afgelopen weken misschien wel het meest besproken product in de Nederlandse media. Ook op Kinderopvangtotaal besteedden we aandacht aan de Stint. Veel kinderopvangorganisaties kiezen ervoor om de Stint te laten staan na het afschuwelijke ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen en één kind en de volwassen bestuurder zwaargewond raakten. Onderzoeker Peter Coppes haalde zelf een Stint uit elkaar en uitte forse kritiek op de veiligheid van het vervoersmiddel dat in de kinderopvang zo populair is. Ondertussen loopt het officiële onderzoek naar de toedracht van het ongeluk nog.

Vragen over mankementen

RTL Nieuws wilde zelf een onderzoek starten naar de veiligheid van de Stint en stuurde kinderopvangorganisaties daarom een mailing met enkele vragen. Ze vroegen bijvoorbeeld of er bij deze organisaties eerder sprake was van mankementen bij de Stint en zo ja: bij welk onderdeel? Acht ondernemers geven nu een gezamenlijk statement af waarin ze aangeven hoe de branche in shock is na het dramatische ongeval in Oss, maar hoe zij ook meeleven met het bedrijf dat Stint op de markt heeft gebracht.

Kwetsbaar

‘Niemand is ’s morgens opgestaan met het idee om een ramp te willen veroorzaken. Wanneer je als eigenaar van Stint direct richting het kindercentrum in Oss gaat met de woorden “Ik weet niet wat ik daar kan doen, maar ik moet er heen”, dan ben je voor ons een geweldige ondernemer.’ De acht ondernemers zijn tevreden met de service die ze sinds het ongeluk krijgen. ‘De bereikbaarheid die ze hebben, de kwetsbaarheid waarmee zij zich opstellen, de enorme inspanning die ze leveren om alles te controleren, dat is beslist bijzonder in de zakelijke markt.’

Column

Eén van de ondertekenaars is Ilse Raasing, directeur Stichting Kinderopvang Waterland (SKW). Zij besteedt ook in haar column in vaktijdschrift Management Kinderopvang aandacht aan de Stint en de negatieve aandacht na het ongeluk. ‘De Stint, wij hebben ze ook op het kindercentrum. We rijden er alle dagen op; twee stuks, de derde wilden wij net gaan bestellen. Eén van de leukste momenten van de dag voor de kinderen; het ritje in de Stint. ‘Jongens, handen omhoog, we gaan over de brug.’ Gewiebel, gelach, grote glimlachen op de gezichten van de kinderen. En ineens is ‘de Stint niet meer veilig’.’

Verantwoordelijkheidsgevoel

Raasing merkt dat ze het lastig vindt om een tegengeluid te laten horen. ‘Je durft bijna niet te zeggen dat je, weliswaar met een aangepast beleid, door gaat rijden na het incident want dan heb je ineens geen verantwoordelijkheidsgevoel .‘ Met het statement, dat ook mede namens haar is opgesteld, geeft ze toch een tegenreactie: ‘We zijn er niet op uit om een bedrijf om zeep te helpen. Veiligheid gaat voor alles, zeker met kinderen. Maar suggereer niet dat je een onderzoek doet naar veiligheid, want daar zijn andere organisaties voor in het leven geroepen.’

 

2 REACTIES

  1. Wij zijn als team ontzettend geraakt door het ongeluk. Onze gedachten gaan uit naar ouders van de omgekomen kinderen en de gewonde leidster en kind. Wij zijn ook zeer begaan met de eigenaar en medewerkers van fa. Stint. Wij hebben altijd een goede indruk van dit bedrijf gehad en dat zal na het ongeluk niet anders zijn.
    Laten we ons allemaal rustig houden en afwachten wat er uit het grote onderzoek komt aan de Stint. Geen heksenjacht veroorzaken. Zolang een en ander onbekend is mbt de aanleiding van het ongeluk blijven wij met onze Stint de bso kinderen ophalen. Alles in goede communicatie met onze ouders.
    Debby van Heyningen van Kinderopvang Keiki Holo Holo Nootdorp

  2. Lees alle reacties
  3. Als mede-ondernemer in kinderopvang kan ik mij helemaal vinden in jullie stuk. Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar laten wij vooral nu even afwachten en niet een heksenjacht gaan ontketenen. Wij hebben geen nare ervaring ondervonden met de Stints en ervaren de service van het Stint bedrijf als hierboven omschreven. Het is voor alle betrokkenen een drama.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.