Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat mag wel en wat niet: vragen en antwoorden over arbeidsrecht

Hoe ga je als kinderopvangorganisatie op een goede manier om met je medewerkers? De BMK zette de vragen en antwoorden op enkele veel gestelde vragen op een rij. Zo mag een werknemer niet thuisblijven uit angst voor besmetting.
Adobestock

De ontwikkelingen in de coronacrisis volgen elkaar snel op, aldus de BMK in de FAQ-lijst. Dat betekent dat onderstaande vooral handreikingen zijn. De informatie kan veranderen door nieuwe inzichten of nieuwe maatregelen.

1. Welke maatregelen moet ik nemen als werkgever ter bescherming van mijn werknemers?

Een werkgever is verplicht ervoor te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken en hier duidelijk instructies voor te geven. Volg de actuele richtlijnen van het RIVM, communiceer die naar medewerkers en zorgt dat men zich eraan houdt. Dit betekent dat de werkgever dus voldoende handzeep, desinfecterende handgel en papieren zakdoekjes/tissues ter beschikking moet stellen. Maak daarnaast regelmatiger schoon.

2. Welke instructies mag ik de werknemer geven ter preventie van corona? Hoe ver reikt het instructierecht?

Als werkgever mag je redelijke instructies geven over de wijze waarop het werk wordt verricht en instructies die nodig zijn voor de orde binnen de onderneming. Die instructies moet de werknemer ook opvolgen.

3. Wanneer moet een werknemer thuisblijven? Heeft de werknemer dan recht op loon?

Als een werknemer ziek is, gelden de normale regels rondom ziekte. De zieke werknemer heeft recht op loon. Bij verkoudheidsklachten blijft iedereen in principe thuis. Personen die werkzaam zijn in cruciale beroepen of vitale processen kunnen vaak wel werken. Het is aan de werkgever (in overleg met de bedrijfsarts) om te beslissen of de medewerker ook ingezet moet worden. Dit hangt onder andere af van de mogelijkheid om andere medewerkers in te zetten of de mogelijkheid om het werk al dan niet gescheiden van anderen (of met voldoende afstand) uit te laten voeren. Dit kan per situatie anders overwogen worden.

Bij verkoudheidsklachten én koorts en/of benauwdheid blijft iemand thuis. Ook als die persoon werkt in cruciale beroepen of vitale processen. Voor iedereen in huis geldt: blijf thuis. Personen werkzaam in cruciale beroepen of vitale processen zijn hiervan uitgezonderd. Zij blijven thuis als ze zelf klachten met koorts en benauwdheid hebben. De hoofdregel is dat een werknemer recht heeft op loon als deze niet werkt. Dat is alleen anders als de oorzaak voor het niet werken in de risicosfeer van de werknemer ligt. In deze Corona tijd geldt dus dat als een medewerker thuis blijft omdat een huisgenoot griepverschijnselen heeft met koorts, dan heeft de werknemer wel recht op loon, terwijl deze niet ziek is.

4. Mag een werknemer thuis blijven uit angst voor besmetting?

Een werknemer mag niet thuis blijven uit angst voor besmetting. Speelt dit, ga dan in gesprek en probeer de zorgen weg te nemen. Leg ook uit dat als de werknemer niet naar het werk komt, er sprake is van werkweigering en dat de werknemer dan geen loon krijgt uitbetaald. Blijft een werknemer toch uit angst voor besmetting thuis, dan hoeft u in dat geval geen loon te betalen. Als de werknemer echt niet wil komen werken, bestaat de mogelijkheid om verlof op te nemen. De werkgever moet hiermee instemmen, tenzij er gewichtige bedrijfsbelangen zijn die zich hiertegen verzetten.

De complete lijst met vragen en antwoorden vind je hier.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.