Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wat is eHerkenning?

De continue screening in de kinderopvang heeft geleid tot een grote administratiedruk. eHerkenning kan de aanvraag van VOG's (Verklaring Omtrent Gedrag) in de de kinderopvang vereenvoudigen. Maar wat is eHerkenning en wat kun je er nog meer mee?
Wat is eHerkenning?
Foto: ANP Photo

Per 1 januari 2012 is het mogelijk om de VOG voor ‘natuurlijke personen’ via een digitaal loket aan te vragen. eHerkenning voor bedrijven/organisaties is vergelijkbaar met DigiD voor burgers. eHerkenning dringt nu ook langzaam door in de kinderopvangsector.

Gemeente

Er zijn op het eerste oog veel voordelen van een VOG-aanvraag via eHerkenning. Het gaat sneller omdat de gemeente niet bij de VOG-aanvraag betrokken is. Bij een reguliere aanvraag, via het gemeenteloket, is dat wel zo. Het feit dat er vier partijen bij de VOG-aanvraag betrokken zijn (gemeente, Dienst Justis, de werkgever en de werknemer), kan het proces vertragen. Bovendien is een VOG-aanvraag met eHerkenning goedkoper. Je betaalt € 24,55 in plaats van € 30,05 per VOG.

Makelaars

Om een VOG aan te vragen heb je eHerkenning nodig. Een eHerkenningsmiddel schaf je aan via een zogenoemde eHerkenningleverancier. Er zijn zes eHerkenningleveranciers. Dit zijn KPN, Digidentity, Reconi, Z login, Quovadis en Connectis. De kosten voor een eHerkenningsmiddel zijn afhankelijk van het benodigde betrouwbaarheidsniveau. Als gebruiker betaal je bij sommige leveranciers eenmalige kosten en vervolgens abonnementskosten per jaar. Dit varieert van 0 tot 25 euro per jaar.

Omgevingsvergunning

Voor het digitaal aanvragen van een VOG volstaat niveau 1. Dit niveau is ook te gebruiken voor andere transacties. Maar denk je aan het aanvragen van bijvoorbeeld een omgevingsvergunning (alles over bouwen, verbouwen, bomen kappen, slopen, een terrein aanpassen en dergelijke), let dan op: vanaf 1 januari 2014 is niveau 2 nodig om dit aan te vragen. Hoe hoger het niveau van eHerkenning, hoe duurder het abonnement is.

DigiD

Of een VOG via eHerkenning wordt aangevraagd, hangt helemaal af van de werkgever. De medewerker/gastouder kan niet bepalen of hij/zijn de VOG-aanvraag elektronisch indient. Als een kinderopvangorganisatie of gastouderbureau de aanvraag heeft voorbereid, krijgt de medewerker/gastouder vanuit Dienst Justis de vraag om de VOG-aanvraag te doen. Dit kan vervolgens uitgevoerd worden met een mailadres, DigiD en een burgerservicenummer. Betaling kan alleen via Ideal.

VOG-aanvraag

Alle medewerkers in de kinderopvang, maar ook gastouders, de volwassen huisgenoten, bestuurders en houders worden vanaf 1 juli van dit jaar continu gescreend. Dat betekent dat een overtreding kan leiden tot het intrekken van de VOG. Waar letten beoordelaars op? En wanneer wordt je VOG echt van je afgenomen?

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.