Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat doet de NVTK

Wat doet de NVTK

Wat doet de NVTK?

Organisaties voor kinderopvang professionaliseren en om te kunnen blijven concurreren vinden overnames en fusies plaats. De eisen die gesteld worden aan transparantie van bestuur en aan de kwaliteit van de bedrijfsvoering nemen toe en daarmee de eisen die worden gesteld aan professioneel intern toezicht.

De Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Kinderopvang (NVTK) is in 2007 opgericht en heeft als doel het ondersteunen van toezichthouders in de breedste zin van het woord. Daarmee wil de NVTK een bijdrage leveren aan de professionaliteit van toezichthouders in de kinderopvang. Hierbij ligt de nadruk op een zo groot mogelijke transparantie en het innemen van een kritische en onafhankelijke rol door de toezichthouder.

Wat gaat de NVTK organiseren?

— workshops en symposia
– regiobijeenkomsten.
– virtuele ontmoetingsplaatsen
– een kennisbank
– adviesdiensten op het gebied van governance
Ook wil de NVTK een spreekbuis zijn voor de leden. En gesprekspartner voor bijvoorbeeld de directeurenorganisatie en de brancheorganisatie.

Ondersteuning toezichthouders

De NVTK ondersteunt de toezichthouders in de kinderopvang in Nederland door
– deskundigheid te bevorderen op het gebied van het toezicht houden
– relevante vraagstukken te bestuderen
– leden te informeren
– standpunten te formuleren
– onderlinge contacten te bevorderen
– voorlichting te geven aan de leden
De NVTK streeft naar professionalisering van het toezicht volgens de landelijke normen. Hierbij ligt de nadruk op transparantie en een kritische en onafhankelijke rol van de toezichthouder.

Organisatie

De NVTK is een vereniging. Leden van Raden van Toezicht en bestuursleden van organisaties in de kinderopvang kunnen hier lid van worden. Daarmee zijn alle leden van de desbetreffende Raad van Toezicht of het bestuur automatisch betalend lid van de NVTK.
Bestuursleden van de NVTK zijn: Anke van Kampen (voorzitter), Edo de Vette, Rob van der Vlugt, Gerrits Spijksma, Wim Hillenbrink en Anke Muusse.

Opleidingsaanbod: workshops en themabijeenkomsten

De opleidingen worden gegeven als workshops van een hele dag of themabijeenkomsten van één dagdeel, van 16.00 uur tot 20.00 uur.
Daarbij moet u denken aan onderwerpen als
– toezicht houden en de rol van de RvT
– juridische vraagstukken voor de RvT
– toezicht op financiën
– de voorzitter van de RvT
– de beheersing van frauderisico’s
– fusie en strategische allianties
– rol van RvT bij omzetting naar een BV
– de maatschappelijke opdracht van kinderopvangorganisaties

Publicaties

De NVTK informeert haar leden regelmatig over alle aspecten van verantwoord toezicht houden. Daarom is voor de kinderopvang een brochure geschreven: “Functioneren in de raad van toezicht of in het bestuur van een organisatie voor kinderopvang”. Daarnaast zijn voor de leden van de NVTK de relevante brochures van de zustervereniging NVTZ (toezichthouders in de zorg) met korting verkrijgbaar.

Website NVTK

De NVTK heeft een eigen website: www.nvtk.nl Die is informatief en ondersteunend bij de netwerkbijeenkomsten en voor de meningsvorming. Leden krijgen een inlogcode voor specifieke ledeninformatie.

Belangenbehartiging

Waar nodig neemt de NVTK standpunten in over aangelegenheden die het toezicht houden en het besturen van kinderopvangorganisaties betreft. De eerste onderwerpen: de salarisregeling voor directeuren, de honorering van bestuurders of van toezichthouders, governance in de kinderopvang, het afleggen van maatschappelijke verantwoording.

Contact, meer weten?

Bent u geïnteresseerd, wilt u meer weten over de NVTK? Of wilt u de publicatie “Functioneren in de raad van toezicht of in het bestuur van een organisatie voor kinderopvang” ontvangen?

Neem dan contact op met het bureau van de NVTK
Koraalrood 25
2718 SB Zoetermeer;
telefoonnummer 079 – 363 81 01;
faxnummer 079 -363 81 05
email: bureau@nvtk.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.