Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarborgfonds: rentabiliteit kinderopvang op kritische grens

De kinderopvang staat onder grote financiële druk. De gemiddelde winstgevendheid van organisaties bedroeg in 2011 slechts 1,6 procent. De bezetting is gemiddeld 10 procent gedaald en de ondernemers verwachten in 2012 nog een daling van 7 procent. Dit meldt het Waarborgfonds Kinderopvang in haar Sectorrapport 2012.

Failliet
De vermogenspositie bedroeg gemiddeld 12,4 procent. Op 1 oktober waren er al 56 organisaties failliet verklaard. Zeker 300 organisaties lopen achter met betalen van rente/aflossing, pensioen- of verzekeringspremies en/of belastingen. Het Waarborgfonds verwacht de komende maanden nog meer faillissementen.
Directeur John Ringens roept op tot een meer geleidelijke herstructurering in plaats van de koude sanering die zich nu voltrekt ten koste van waardevolle en kwalitatief goede opvangcapaciteit. Dit zou de kinderopvang kunnen versterken en bijdragen aan de door het kabinet noodzakelijk bestempelde afstemming tussen onderwijs, buitenschoolse opvang en andere jeugdvoorzieningen.

Ondergrens
Voor het eerst ligt de gemiddelde rentabiliteit onder de twee procent. Het Waarborgfonds kwalificeert deze waarde als een kritische ondergrens voor een haalbare bedrijfsvoering bij voldoende marktvraag. Ook de meer rendabele organisaties moeten vanwege de vraaguitval momenteel ingrijpen in de bedrijfsvoering. Uit het Sectorrapport blijkt, dat ze allereerst hun personeelsbestand flexibilseren. Daarnaast proberen ze groepen samen te voegen. Volgens de ondernemers zijn de overheidsbezuinigingen de belangrijkste reden voor de afgenomen vraag. Daarnaast noemen ze de algemene economische situatie die ouders onzeker maakt.

368 Kinderopvangorganisaties boden hun jaargegevens over 2011 aan voor het Sectorrapport Kinderopvang 2012. Gezamenlijk exploiteerden ze in 2011 45 procent van het aantal kindplaatsen in Nederland.  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.