Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVE onder dwang niet haalbaar

VVE

‘Kinderen met een grote taalachterstand nemen met dwang en drang deel aan de vroeg- en voorschoolse educatie (vve)’, zo valt te lezen in het regeerakkoord. Maar uit een onderzoek van Regioplan blijkt dat ouders niet te dwingen zijn wanneer zij uit levens- of geloofovertuiging hun kind niet laten deelnemen aan voor- en vroegschoolse educatie.

Ondertoezichtstelling
Het onderzoek van Regioplan is een initiatief van minister van onderwijs Marja van Bijsterveldt. Regioplan onderzocht verschillende maatregelen: het verlagen van de leeftijd voor leerplicht, burgemeestersbevoegdheden, de sociale activieringsplicht en meer. De conclusie is dat er alleen in een situatie van ondertoezichtstelling (OTS) sprake kan zijn van dwang. Maar een rechter kan geen OTS uitspreken op basis van het weigeren van VVE.

G37 maakt afspraken
Er zijn al stappen gezet om de drang op ouders uit te oefenen. Onlangs ondertekenden de 37 grootste gemeenten van Nederland een akkoord met de minister over een gelijkwaardige aanpak van VVE en taalachterstand. Alle VVE-locaties in die gemeenten moeten werken met een kindvolgsysteem, 85 procent moet werken met een hbo-gekwalificeerde medewerkers en het taalniveau van 90 procent van de pedagogisch medewerkers moet omhoog. Ook zijn er in het akkooord afspraken gemaakt over schakelklassen en zomerscholen en hoe ouders gestimuleerd kunnen worden om aan VVE deel te nemen.

Nulgroepen
Momenteel loopt een pilot met nulgroepen. Deze vallen onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van basisscholen. Van Bijsterveldt wil kijken wat het effect is van de sterkere band met de basisschool op de taalvaardigheid van peuters. In 2015 moeten scholen de opbrengsten van de kinderen in beeld kunnen brengen. Scholen worden aangemoedigd en ondersteund om meer opbrengstgericht te werken via het ondersteuningsprogramma School aan zet.

Bron: besturenraad.nl
Fotot: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.