Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vragen en antwoorden over de situatie na 11 mei

Op 11 mei gaan de scholen, de kinderdagverblijven, gastouderopvang en de bso weer van start. Het Nederlands Jeugdinstituut zette diverse vragen en antwoorden op een rij. 'Het is een goed idee om achter elkaar te fietsen. Eén fietslengte is namelijk precies 1,5 meter.'
Fotolia

Enkele vragen die betrekking hebben op de kinderopvang zijn:

Welke scholen en opvang gaan weer open?

Na de meivakantie, per 11 mei, gaat het basisonderwijs voor alle kinderen in deeltijd open. Het speciaal basisonderwijs en het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaan volledig weer open. De kinderopvang, gastouderopvang en de bso gaan ook weer van start. De bso volgt hierbij het ritme van de school.

Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat hun leerlingen vanaf dinsdag 2 juni weer naar school kunnen.

Gaat het thuisonderwijs door?

Ja, want kinderen kunnen niet meteen alle dagen naar school. Mogelijk komt er een combinatie van thuisonderwijs en lessen op school. De school bekijkt hoe zij voor alle leerlingen het naar schoolgaan zo goed mogelijk kan regelen.

Brengen en halen naar school of opvang, hoe moet dat?

Ouders worden opgeroepen om hun kinderen zoveel mogelijk alleen en lopend of op de fiets naar de school of opvang te brengen. Het is een goed idee om achter elkaar te fietsen. Eén fietslengte is namelijk precies 1,5 meter. Ook bij het stoplicht kun je het beste achter elkaar blijven staan.

De school maakt regels over waar de ouders wel en niet mogen komen: wel of niet in de school, bij de deur, op het plein. Die regels bepalen dus waar je je kind afzet en weer ophaalt bij de school. Houd je goed aan die regels. En bewaar de afstand van 1,5 meter tussen jou en andere kinderen en ouders.

Mag mijn kind naar school of opvang als er iemand in het gezin ziek is?

Nee, als één van de gezinsleden of andere mensen met wie je een huishouden deelt ziek is, moet iedereen zoveel mogelijk binnen blijven. Onder ziek zijn verstaan we verkoudheidsklachten zoals een loopneus, neusverkoudheid, keelpijn of hoesten en boven de 38 graden koorts en/of benauwdheid.

Blijft de noodopvang ook in de meivakantie open?

Ja, de noodopvang is ook in de meivakantie open. Gemeenten zorgen er samen met de kinderopvang en de basisschool voor dat kinderen ook in de meivakantie naar de noodopvang kunnen. Ouders kunnen voor meer informatie contact opnemen met een betrokken hulpverlener, de pedagogisch medewerker, leerkracht of iemand van het wijkteam.

Mogen opa en oma kinderen weer halen/brengen van en naar school of kinderopvang?

Het is niet verboden dat opa en oma de kinderen halen of brengen naar opvang of school. Als je de kinderen wegbrengt zijn er meestal meer mensen op straat. Vraag je af of het voor opa en oma verstandig is om al deze mensen tegen te komen, met het oog op de gezondheid van opa en oma. Misschien is het verstandig om voor een andere oplossing te kiezen.

Kunnen kinderen corona doorgeven zonder symptomen te hebben?

Kinderen lijken minder klachten te hebben van het virus en op basis van de beschikbare gegevens lijken ze een kleine rol te spelen bij de verspreiding van het virus. In theorie is het wel mogelijk dat mensen zonder klachten het virus doorgeven aan anderen. Kinderen spelen daar een kleine rol in.

De volledige lijst met vragen en antwoorden vind je hier.

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.