
Voor peuters geldt dat er aandacht moet zijn voor hun taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling in een stabiele en veilige omgeving. Maar uit landelijke peilingen blijkt dat zowel gemeenten als kinderopvangorganisaties worstelen met het geven van de nodige ondersteuning, zo is te lezen op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.
Voorschools aanbod
Sardes, Sociaal Werk Nederland, Nederlands Jeugdinstituut en Pharos hebben samen met gemeenten en kinderopvangorganisaties gewerkt aan een voorschools aanbod voor deze kinderen. Er is in het afgelopen jaar aandacht besteed aan en actie ondernomen voor vluchtelingenkinderen in de basisschoolleeftijd. Maar de voorschoolse periode is echter minder onder de aandacht geweest, maar minstens zo belangrijk. Naast aandacht voor hun taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling is aandacht voor de thuisomgeving nodig. Om de veiligheid en stabiliteit te bevorderen, is het betrekken en ondersteunen van ouders een belangrijk aandachtspunt. Dat kan betekenen dat ouders meedoen aan activiteiten van de kinderopvang, dat zij informatie krijgen over de ontwikkeling van hun kind of dat zij worden doorverwezen naar opvoedondersteuning.
Hoe bereik je vluchtelingouders? Als je gaat beginnen met een opvang voor vluchtelingenkinderen, is het niet vanzelfsprekend dat de groep binnen de kortste keren vol zit. Wat kun je doen om ouders te bereiken en van de meerwaarde van opvang te overtuigen? Lees meer >>>
Ondersteuningstraject
Zowel gemeenten als kinderopvangorganisaties hebben vragen over adequate educatieve opvang voor vluchtelingenpeuters met en zonder status. Het gaat dan zowel om vragen van financiële en organisatorische aard als om inhoudelijke vragen over deze groep peuters en hun ouders. Daarom zijn de vier organisaties, Sardes, Sociaal Werk Nederland, het Nederlands Jeugdinstituut en Pharos, gaan samenwerken. Met steun van het Kinderopvangfonds helpen zij de kinderopvang en gemeenten bij het bieden van educatieve opvang en ondersteuning aan vluchtelingenpeuters en hun ouders (zowel met als zonder status).
Kieswijzer
Voor het ondersteuningsaanbod wordt onder meer een kieswijzer ontwikkeld waarmee professionals een gedegen keuze kunnen maken uit mogelijke aanpakken. Ook gaan de vier organisaties in gesprek met andere relevante partners om ideeën en kennis uit te wisselen en feedback verzamelen op de te ontwikkelen tools; zoals handreikingen, informatiebrochures, en trainingen.