Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Voorproefje op Het Nieuwe Toezicht kinderopvang

Marianne Velsink
De overheid stelt de doelen vast, de kinderopvangbranche bepaalt hoe die doelen worden bereikt. Met die gedachte werkt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher aan een nieuwe vorm van toezicht op de kinderopvang. Het Nieuwe Toezicht moet kinderopvanghouders meer ruimte geven voor maatwerk.
Voorproefje op Het Nieuwe Toezicht kinderopvang
Foto: ANP Photo

Naast de grote regeldruk, klagen veel kinderopvangondernemers over de administratieve rompslomp die bij een inspectie komen kijken. Ook Asscher wil af van de afvinklijstjes op papier. Tijdens het Congres Toezicht en Handhaving Kinderopvang van GGD Nederland en de GGD pleitte hij voor een ‘verschuiving van middeltoezicht naar doeltoezicht.’

Doel- en middelvoorschriften

‘Wat mij betreft wordt de vuistregel: doelvoorschrift waar het kan, middelvoorschrift waar het moet.’ Met doelvoorschriften bedoelt hij dat het accent van de wet- en regelgeving meer komt te liggen op het aangeven van doelen en minder op de manier waarop die kunnen worden bereikt (middelvoorschrift). De wet schrijft wel voor aan welke veiligheidseisen kinderdagverblijven, bso’s en de gastouderopvang moeten voldoen, maar niet hoe ze dat moeten doen. ‘Het is niet mogelijk om alle middelvoorschriften af te schaffen’, aldus Asscher, ‘dat kan gewoon niet. Ze zijn vaak onmisbaar. Het gaat over de veiligheid van jonge kinderen.’

Van zwak tot excellent

De minister denkt dat door Het nieuwe toezicht het werk van kinderopvanghouders voor een deel gaat veranderen. De toezichthouder bepaalt of een doelvoorschrift een kwalificatie van ‘zwak’ tot ‘goed’ of ‘excellent’ krijgt. Bij elkaar leiden die beoordelingen  tot een eindoordeel voor een locatie. Ook van ‘zwak’ tot ‘goed’ en misschien zelfs ‘excellent’.

Zwakke inspectie

‘Als een locatie niet voldoet aan één of meerdere middelvoorschriften, krijgt die locatie een onvoldoende of ‘zwak’. Het eindoordeel zal dan ook leiden tot een waardering ‘onvoldoende’ of ‘zwak’. Als niet wordt voldaan aan doelvoorschriften, volgt een hersteltermijn, in combinatie met verbeterafspraken tussen toezichthouder en houder. Leidt dat niet tot verbetering en blijft de beoordeling ‘zwak‘ of ‘onvoldoende’, dan loopt de houder het risico dat de locatie wordt uitgeschreven’.

Asscher komt nog dit najaar met de eerste uitwerking van Het Nieuwe Toezicht voor de kinderopvang. Lees hier zijn complete toespraak terug.

3 REACTIES

  1. Helemaal mee eens met de opmerking van EL Borsje.
    Al diverse inspecteurs meegemaakt en ze meten allemaal met de eigen maat. Neemt niet weg dat ik wel van mening dat de adm. rompslomp echt moet verdwijnen voor organisaties welke hun zaken keer op keer op orde hebben.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.