
De Leescoalitie bestaat uit vijf organisaties die het lezen in Nederland willen promoten en laaggeletterdheid willen terugdringen. De Leescoalitie wil dat de Tweede Kamer leesbevordering in de eerste levensjaren van kinderen versterkt. Daarom heeft ze een petitie overhandigd in Den Haag. De Tweede Kamer debatteert op 4 juni over leesbevordering en laaggeletterdheid.
Consultatiebureau
In die petitie staat ook dat consultatiebureaus in hun gesprekken met ouders structureel aandacht zouden moeten geven aan voorlezen en taalontwikkeling. En ook op de pabo en de opleiding tot onderwijsassistent moet leesbevordering een vast onderdeel worden van het curriculum. Een groot deel van de leerlingen gaat al op 15-16-jarige leeftijd naar het mbo, zij moeten gestimuleerd worden om zelf ook te blijven lezen.
Voorlezen
‘Voorlezen en lezen is niet alleen een aangename tijdsbesteding, maar leidt ook tot een aantoonbaar betere taalvaardigheid bij jonge kinderen’, zegt Gerlien van Dalen, directeur Stichting Lezen en voorzitter van de Leescoalitie. ‘Door kinderen van heel jongs af aan voor te lezen, voorkom je onoverkomelijke taal- en leesachterstanden.’ Het is bekend dat taalachterstanden op den duur leiden tot sociale, maatschappelijke en economische problemen.

Uit onderzoek blijkt dat het ‘loont’ om baby’s voor te lezen. Wanneer baby’s voor hun achtste maand al worden voorgelezen, heeft dat positief effect op hun woordenschat later. Lees hier meer >>
De petitieoverhandiging over leesbevordering werd ingeluid door De Nationale Voorleeskampioen, de 11-jarige Julie Slagman en de Pabo Voorleeskampioen Simone van Laar. Zij lazen aan de Kamerleden voor uit het boek Matilda van Roald Dahl.