Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Voorlezen aan baby’s vergroot taalvaardigheid

Voor de professionele kinderopvangbranche is het niet verrassend, maar voor sommige ouders misschien wel: voorlezen aan baby’s heeft zin. Dit ontdekten promovenda Heleen van den Berg en hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus van de Universiteit van Leiden. Zij ontdekten dat BoekStart een goed programma is om voorlezen van baby’s te stimuleren.
Al na vijftien maanden zijn de effecten van meer voorlezen meetbaar. Op de langere termijn (22 maanden) worden de effecten van vroeg voorlezen sterker.
Al na vijftien maanden zijn de effecten van meer voorlezen meetbaar. Op de langere termijn (22 maanden) worden de effecten van vroeg voorlezen sterker. - Foto: ANP

Van ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voorlezen voordat deze acht maanden oud is, scoren de kinderen hoger op taal. Al na vijftien maanden zijn de effecten van meer voorlezen meetbaar. Op de langere termijn (22 maanden) worden de effecten van vroeg voorlezen sterker.

BoekStart-koffer

BoekStart is een programma waarmee ouders worden gestimuleerd om al vroeg te beginnen met voorlezen. Als een kind drie maanden oud is, ontvangen ouders een uitnodiging om een BoekStart-koffertje op te halen bij de bibliotheek. Hierin zitten twee voorleesboekjes, een cd met kinderliedjes en een gratis babylidmaatschap van de bibliotheek. Al in de jaren ’60 werd uit Amerikaans onderzoek duidelijk dat een kind in een bijstandsgezin in de eerste drie levensjaren 30 miljoen woorden minder hoort dan een kind in een welgesteld gezin.

En toch is het even wennen als je een baby gaat voorlezen. Wat vindt een baby interessant? Wat is de beste setting? En hoe krijg je zijn of haar aandacht? Lees hier een paar handige voorleestips voor baby’s >>

Temperamentvolle kinderen

Veel ouders zien weinig nut in het voorlezen aan hun baby. Deze verstaan de taal immers nog niet. Ouders stellen het voorlezen daarom vaak uit totdat kinderen 2 of 3 jaar oud zijn. Maar Van den Berg en Bus ontdekten dat BoekStart hierin verandering kan brengen. Zeker bij de groep ouders die aangaf een baby te hebben met een moeilijk temperament. Door BoekStart leren ouders dat ze ook aan deze temperamentvolle kinderen boekjes kunnen voorlezen. De kans dat deze ouders meedoen aan BoekStart blijkt vijf keer zo groot te zijn dan bij de groep ouders van minder moeilijke kinderen.

Interacties

Volgens Boekstart zijn deze ouders zich er kennelijk van bewust dat de interacties met hun kind niet optimaal zijn en zoeken via het BoekStart-programma oplossingen voor de problemen die ze ervaren in de omgang met hun kind. Baby’s met een temperamentvol karakter komen onder lager- en hogeropgeleide ouders even vaak voor. Het is wel opvallend dat de groep laagopgeleide ouders met een temperamentvol kind minder snel aan de slag gaan met BoekStart. Van den Berg en Bus raden consultatiebureaus daarom aan om BoekStart juist bij deze groep ouders nog meer te stimuleren.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.