Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vooral hoge inkomens in formele kinderopvang

Vooral hoge inkomens in formele kinderopvang

Voor gezinnen met een hoog inkomen is formele kinderopvang het belangrijkst. Lagere en middeninkomens maken vooral vaak gebruik van onbetaalde opvang door familie of vrienden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2009.

Geen formele opvang
Ruim de helft van de huishoudens met kinderen onder de 13 jaar doen vooral een beroep op mensen buiten hun eigen huishouden voor de zorg van hun kinderen. In 2009 waren er 1,4 miljoen van deze huishoudens. 46 procent van hen geeft aan de opvang van kinderen binnen het eigen huishouden te regelen, bijvoorbeeld doordat één van de ouders thuis is terwijl de andere ouder werkt.

Hogere inkomens
Het zijn vooral huishoudens met een hoger inkomen die meer gebruikmaken van formele opvang. In 2009 was voor ruim 30 procent van de huishoudens met een besteedbaar inkomen van 50 duizend euro of meer per jaar het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang of een gastouder de voornaamste vorm van kinderopvang. Dit was twee keer zo veel als bij gezinnen met een inkomen tot 30 duizend euro. Ook gaven gezinnen met een hoog inkomen iets vaker aan dat een betaalde oppas of de peuterspeelzaal de belangrijkste vorm van opvang is.

Bekijk meer cijfers op de website van het CBS >>

Bron: CBS
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.