Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voor de zomer meer duidelijk over VVE

Voor het zomerreces wordt duidelijk hoe de regering maatregelen voor Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE), die in het Regeerakkoord zijn opgenomen, gaat doorvoeren. In het akkoord staat dat de taalvaardigheid van pedagogisch medewerkers wordt aangepakt. Consultatiebureaus zijn straks verplicht om doelgroepkinderen te toetsen op taalachterstand en ze door te verwijzen.
Voor de zomer meer duidelijk over VVE
Foto: ANP Photo

Eigenlijk zou het ministerie van Onderwijs al voor 1 mei laten weten hoe de regering invulling gaat geven aan deze thema’s. Maar omdat de Kamer ondertussen ook bezig is met de uitwerking van de toekomst van het peuterspeelzaalwerk, wil staatssecretaris Sander Dekker dit in samenhang bezien.

Peuterspeelzaal onder de Wet kinderopvang

De financiering van het peuterspeelzaalwerk zal, als het aan het Regeerakkoord ligt, onder de Wet kinderopvang gaan vallen. Dit ligt nu nog bij gemeenten. Er zijn nu grote verschillen tussen gemeenten hoe er met het peuterspeelzaalwerk wordt omgegaan. Dat verklaart waarom de peuterspeelzaal in de ene gemeente floreert en in de andere compleet is opgegaan in kinderopvang. Dekker: ‘De stelselwijziging van het peuterspeelzaalwerk is van invloed op hoe de kwaliteit van VVE verder verbeterd kan worden.’ Nog voor het zomerreces verwacht Dekker meer duidelijkheid te hebben over de toekomst van VVE en de peuterspeelzaal.

Consultatiebureaus

De antwoorden gaan niet alleen over de taalvaardigheid van pedagogisch medewerkers. Consultatiebureaus krijgen straks de verplichte taak om kinderen met een taalachterstand te indiceren en door te verwijzen. Het ministerie van Onderwijs is hierover in gesprek met wethouders van de 37 grootste gemeenten.

Kwaliteit VVE

Voor de zomer wordt ook duidelijk wat de uitkomsten zijn van de nulmeting van de kwaliteit van VVE. Deze meting is uitgevoerd door de Inspectie van het Onderwijs. Staatssecretaris Dekker wil dit, samen met de maatregelen voor een effectievere VVE, aan de Kamer presenteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.