Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Volg het Pedagogisch kader gastouderopvang op de voet

Pedagogisch

Stichting BKK is bezig met de ontwikkeling van het laatste Pedagogisch kader: dit keer voor de gastouderbranche. Om de ontwikkelingen van het Pedagogisch kader op de voet te volgen, is er deze maand voor het eerst een nieuwsbrief met updates over de vorderingen van het naslagwerk verstuurd.

Regionale bijeenkomsten
Tijdens meedenkbijeenkomsten zijn de praktijkthema’s besproken. Na de zomervakantie staan de eerste teksten van het theoriegedeelte op pedagogischkader.nl. De afgelopen twee maanden is tijdens regionale bijeenkomsten gesproken over het Pedagogisch kader en de pedagogische kwaliteit in het algemeen. Marleen Groeneveld vertelde over haar onderzoek naar de kwaliteit van gastouderopvang en wat de voordelen en nadelen zijn ten opzichte van opvang in het kinderdagverblijf.

Wat hebben kinderen nodig?
Eerder al maakte Stichting BKK de indeling en hoofdstukken van het boek bekend. Het boek wordt ontwikkeld door het Nederlands Jeugdinstituut en het Kohnstamm Instituut. Het Pedagogisch kader Gastouderopvang zal bestaan uit een inleiding, een theoretisch en een praktisch deel. In het theoretische deel staat omschreven wat kinderen nodig hebben op het gebied van veiligheid en welbevinden, ontwikkeling, sociale relaties en socialisatie. In het tweede theoretische deel is aandacht voor de pedagogische basisdoelen, pedagogische kwaliteit en opvang voor speciale kinderen of gastouderopvang met een bijzondere invulling.

Omgang met ouders
Het praktische deel gaat over wat er wordt gedaan in de gastouderopvang. Over de samenwerking en een optimale omgang met ouders en over hoe je een veilige basis creëert voor kinderen. Hoe zorg je voor een goede relatie met en tussen kinderen? Hoe draag je bij aan de ontwikkeling van kinderen? En er is aandacht voor de huiselijke omgeving en de grenzen tussen woon- en werkruimte.

Bekijk hier de hoofdstukken van het Pedagogisch kader gastouderopvang >>

Meld je hier aan voor de BKK-nieuwsbrief >>

ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.