Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VOG wordt zelden geweigerd

Verklaringen omtrent het gedrag (VOG) worden maar zelden geweigerd. Werkgevers of organisaties kunnen een VOG eisen van nieuwe medewerkers. In 2013 werden er in totaal 740.000 aanvragen ingediend. Daarvan werd nog geen half procent geweigerd.
VOG wordt zelden geweigerd
Foto: ANP Xtra

Specifieke cijfers van het aantal geweigerde VOG’s in de kinderopvang zijn er niet. Wel werd in 2013 bekend dat tot en met november 2013 66 mensen hun baan zijn kwijt geraakt in de kinderopvang door de continue screening. Dat betekent dat zij een overtreding hebben begaan die hun strafblad zodanig heeft vervuild, dat zij geen recht meer hebben op een geldig VOG. Zonder VOG mag je niet langer in de kinderopvang functioneren.

Verdachten

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven vindt het percentage geweigerde VOG’s wel heel laag. ‘Maar dat zegt niet alles. Het kan ook zijn dat je niet diep genoeg screent.’ Teeven pleitte er onlangs nog voor dat mensen die verdacht zijn om die reden ook een VOG kunnen verliezen. Dit voorstel kreeg veel kritiek vanuit de Kamer. Zolang iemand nog niet veroordeeld is, is een overtreding nog niet bewezen en mag dat geen consequenties hebben, vinden de Kamerleden.

Vrijwilligers

Ook vrijwilligers moeten een VOG kunnen overleggen. In de vrijwilligerssector zijn vorig jaar 43 VOG’s geweigerd. ‘Vaste’ vrijwilligers in de kinderopvang krijgen dezelfde toetsing voor een VOG als medewerkers, inclusief de continue screening. De grens wanneer iemand een vaste of een tijdelijke vrijwilliger is, is vaag. Vooralsnog is het aan de eigenaar van het kindcentrum of de gastouder om te bepalen of iemand een ‘vaste’ vrijwilliger is of niet.

Kinderen

De Tweede Kamer wil meer maatwerk in de procedure van Justis, die de screening uitvoert. Teeven staat daar welwillend tegenover, maar wil er geen extra geld voor uittrekken. Voor vrijwilligersorganisaties wordt de VOG definitief gratis. Het moet deze clubs, vooral als er kinderen en andere kwetsbare groepen in het spel zijn, ertoe aanzetten vrijwilligers te controleren op een verleden als seksueel misbruiker. Tegelijk waarschuwt de Tweede Kamer dat een VOG geen garantie biedt dat er niets mis kan gaan.

Waar letten beoordelaars van Dienst Justis op als ze een VOG-aanvraag van medewerkers/gastouders in de kinderopvang bekijken die een strafblad hebben? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.