Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijfjarige kan risico al goed inschatten

Risico

Kinderen zijn vanaf hun vijfde in staat om in te schatten of een gokje wagen de moeite waard is of niet. Uit een onderzoek van een Frans onderzoeksinstituut blijkt dat kinderen van drie en vier jaar hier nog geen inzicht in hebben. Maar zijn kinderen vijf, dan reageren ze precies zoals volwassenen zouden doen.

Voor de test kregen kinderen tussen de drie en negen jaar de mogelijkheid om een koekje  te ruilen voor een ander koekje. Ze kregen de keuze uit zes kopjes met daarin een koekje. De koekjes konden groter, kleiner of even groot zijn als het koekje dat ze al hadden. Voor ze moesten kiezen, kregen de kinderen te horen hoeveel grotere, kleinere en even grote koekjes er waren. Zo konden ze hun kansen proberen in te schatten.

Winstkansen
Kinderen van drie en vier jaar bleken niet in staat om in te schatten hoe groot de kans zou zijn op een beter koekje. Maar vanaf het vijfde jaar waren de kinderen daar opeens wel toe in staat. Zij baseerden hun beslissing om wel of niet te gokken op hun winstkansen, maar ook op de resultaten van eerdere gokspelletjes met de koekjes.

Volwassenen
De onderzoekers concludeerden dat kinderen vanaf hun vijfde jaar risicozoekers zijn, een aversie hebben tegen verlies en zich dus exact gedragen zoals een volwassene. Het onderzoek is als artikel gepubliceerd in het online tijdschrift PLOS ONE.

Bron: NU.nl Wetenschap
ANP Photo, Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.