Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijf verlofdagen voor vaders definitief

Er wordt al langer over gesproken, maar het is nu definitief: vaders krijgen in plaats van twee recht op vijf verlofdagen na de geboorte van hun kind. Dat heeft minister Asscher bekendgemaakt. 'Het geeft de vader de tijd een volle week bij hun pasgeboren kind te zijn', zei Asscher na afloop van de ministerraad.
Vijf verlofdagen voor vaders definitief
Foto: ANP

Asscher erkent dat het nog altijd om weinig dagen gaat, maar ziet de verlenging toch als een belangrijke uitbreiding. De drie extra dagen die een vader krijgt, zijn wel onbetaald, maar een werkgever mag een verzoek van een vader voor vijf dagen niet weigeren. Moeders hebben nog altijd recht op tien weken verlof na de bevalling.

Zorgverlof

Nieuw is ook dat vaders die hun vrouw tijdens de bevalling van een kind verliezen, het verlof van hun vrouw kunnen overnemen. Voor deze groep, op jaarbasis gaat het gemiddeld om 25 gevallen, was nog niks geregeld. Daar is nu een einde aan gemaakt. Bij de uitbreiding van het verlof hoort ook dat de zorg voor een bekende ook met zorgverlof kan worden geregeld. Dit was eerst alleen voorbehouden aan zorg voor eerstegraads familieleden, maar is uitgebreid voor zorg aan vrienden en bekenden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.