Het RIVM ging voor de verkenning in gesprek met medewerkers van kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, ouders van oudercommissies en stakeholders. Er blijkt behoefte te bestaan aan één aanpak en vignet voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Deze vormen van opvang gaan door de harmonisatie immers steeds meer op elkaar lijken.

Extra geld voor scholen
Voor scholen bestaat er al het vignet de Gezonde School. Dit is een groot succes. Eind 2013 dienden 1200 basisscholen, 300 scholen in het voortgezet onderwijs en 50 mbo-scholen een aanvraag in. Dat is twee keer meer dan waar het RIVM op gerekend had. Daarom maakte het Ministerie van Volksgezondheid onlangs 2 miljoen euro extra vrij. Lees meer.
Gezond beleid
Hoe de aanpak er voor de kinderopvang uit gaat zien, is nog niet bekend. Deze gaat waarschijnlijk wel aansluiten op de aanpak voor scholen, maar dient er ook voor om relevante partners rondom de kinderopvang bij elkaar te brengen. De aanpak moet kinderopvangorganisaties helpen bij het opnemen van gezondheid in het beleid, het verbeteren van de huidige activiteiten rond signalering en doorverwijzing en educatie. Het RIVM ontwikkelt de aanpak in nauw overleg met veldpartijen in de kinderopvang en is hier inmiddels al mee begonnen. Bij de Aanpak Gezonde Kinderopvang wordt in de toekomst mogelijk ook een vignet ontwikkeld.
Sport en bewegen
Scholen kunnen zich onderscheiden op acht verschillende thema’s. Dit varieert van sport en bewegen tot de sociaal emotionele ontwikkeling en het milieu. Scholen gaan niet met alle thema’s aan de slag, maar met gemiddeld één tot drie. Om in aanmerking te komen voor een vignet, moet hard worden gewerkt. Vivian Bos, coördinator van de Gezonde School, schat de investering per thema op één tot drie jaar. Lees meer over de aanpak voor gezonde scholen.
met je eens YHHM.
@ Linda Sirach: Ik vind zo’n opmerking echt veel te kort door de bocht. Wat mij stoort is dat er wederom een keurmerkje wordt bedacht. Nederlandse ambtenarij smult van keurmerkjes en certificeringen. Hou toch eens op met dit soort dingen bedenken. het gaat veel te ver. Een sticker op deur zegt helemaal niets, leert vaak de ervaring achteraf.
Allemaal goed hoor maar zullen we niet eerst met de kwaliteit van de Kinderopvang zelf beginnen. Het is echt slecht gesteld met vele pedagogisch medewerkers en hun leidinggevende die niet eens weten waar ze mee bezig zijn terwijl ze wel aan ouders met kinderen vertellen dat ze goed voor hun kind zullen zorgen. GGD er ligt heel veel werk voor jullie en overheid of gemeentes bezuinig daar niet op!
Wat houdt het symbool in waarin wordt aangegeven dat dit bericht ongepast is??
Ik verbaas me er ook over dat er niet wordt gedacht aan de gastouders. Ik zat al te kijken of er een link is die je kunt aanklikken om meer informatie te krijgen zodat je voor een ‘gezonde opvang’ in aanmerking kunt komen. Ik zou me heel graag willen onderscheiden met mijn gastouderopvang!
Sluit mij aan bij bovenstaande. Weer geen gastouders meegenomen in dit verhaal. Ik ben al heel bewust bezig met gezonde voeding en bewegen met de gastkinderen. Ouders nemen dat veel over. Ik zou mij mooi kunnen onderscheiden met zo’n vignet.
Leuk initiatief.
Dit zou ook kunnen werken bij gastouders. Jammer dat die hier weer eens vergeten worden. Als de kinderen bij de gastouder het goede voorbeeld krijgen dan nemen ze dit misschien wel over. Gastouder kunnen ook de vraagouders motiveren om meer met gezonde(re) voeding te gaan doen.
Bij een ‘Gezonde School’ of ‘Gezond Kinderdagverblijf’ hoort ook een gezond binnenklimaat! Dat wil zeggen dat er voldoende moet worden geventileerd. Onvoldoende frisse lucht leidt tot verminderde prestaties en gezondheidsklachten. De CO2 concentratie is een goede indicator voor de luchtkwaliteit. Met een CO2 indicator kun je de CO2 concentratie meten en ben je bewust van de luchtkwaliteit gedurende de dag, zodat de leidsters bewust(er) kunnen ventileren. (www.co2indicator.nl)