Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier moties gastouderopvang aangenomen

Vier moties gastouderopvang aangenomen

Het ziet ernaar uit dat vier belangrijke regels voor gastouders worden herzien. Vier moties werden namelijk onlangs aangenomen in de Tweede Kamer: het schrappen van de één-locatie-eis, het uitbreiden van de diplomalijst, het schrappen van de terugbetalingsverplichting voor ouders en geen extra financiële middelen voor de GGD-enspecties.

Uitbreiding diplomalijst
Eerstgenoemde motie betekent dat gastouders straks toch weer op meer dan één adres mogen werken. Veel gastouders zijn gestopt omdat zij graag fulltime wilden werken en dus bij meerdere gezinnen kinderen aan huis wilden opvangen. Het lijkt erop dat deze wens alsnog wordt gehonoreerd.
De tweede motie houdt in dat er meer diploma’s geaccepteerd worden om te mogen werken als gastouder. Om welke diploma’s het gaat, is nog niet bekend.

Niet alle gastouders inspecteren
De derde motie is erg belangrijk voor vraag- en gastouders omdat het de reeds ontvangen kinderopvangtoeslag van 2010 veiligstelt. Ouders die al toeslag hebben ontvangen over 2010, hebben dan geen terugbetaalplicht meer. Tot slot krijgt de GGD, als het aan de vierde aangenomen motie ligt, geen aanvullend budget voor de extra inspecties ze moet uitvoeren. Omdat de GGD toch kampt met een tekort vanwege het grote aantal gastouders dat nog steeds werkt (55.000 in plaats van de verwachte 15.000) stelt ze een andere oplossing voor: in 2010/2011 uitsluitend inspectie bij gastouders die opvang bieden in eigen huis. 

Meer informatie op rijksoverheid.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.