Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorlichtingsfilm over het testen van jonge kinderen

De Brancheorganisatie Kinderopvang en GGD GHOR Nederland hebben een voorlichtingsfilm gemaakt voor ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar over het testen van kinderen op COVID-19. Een kijkje in de test-keuken:

Emmeline Bijlsma, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang: ’Wij ontvingen veel vragen uit het land over het testen van kinderen. Bijvoorbeeld hoe een testlocatie er uitziet, hoe de GGD-medewerker een test afneemt en hoe kinderen in de praktijk reageren. Praktische vragen die bij veel ouders leven en zorgen voor onzekerheid en twijfels om een afspraak te maken. Wij merkten tijdens een gesprek met GGD GHOR Nederland dat ook zij deze signalen ontvingen en we zochten elkaar op om te onderzoeken of we ouders en kinderen eens een kijkje in die test-keuken konden geven.’

Teststraat

Het resultaat is een drie minuten durend voorlichtingsfilmpje, waarin ouders en hun kinderen worden gevolgd in de teststraat. Ze worden bijgepraat door een deskundige medewerker van de GGD, die uitlegt wat hij doet, hoe hij dat doet en ook wat je als ouder kunt doen. Bijlsma: ‘Sommige ouders zijn iets gespannen, andere wat rustiger, maar allemaal horen we ze na de test zeggen: “Nou, dat viel eigenlijk reuze mee!”. Ook de kinderen zijn na het in ontvangst nemen van een dapperheidsdiploma en een setje kleurpotloden de test vaak alweer vergeten.

Coproductie BK en GGD GHOR

De film is een coproductie van de Brancheorganisatie Kinderopvang en de GGD GHOR Nederland en is in voornamelijk bedoeld voor ouders/verzorgers en kinderen in voorbereiding op het testen van een kind op een testlocatie van de GGD door heel Nederland. Het doel is om eventuele angst weg te nemen en het proces van het testen bij de GGD in beeld te brengen. Ook kinderdagverblijven, bso’s, gastouders en het basisonderwijs kunnen deze film gebruiken in communicatie over het testen op COVID-19.

Meer weten over kinderen en testen? In dit artikel vind je meer informatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.